Domácí bruselská paštika
Pokud čekáte o víkendu návštěvu, něco slavíte, nebo si jenom chcete vyzkoušet slavnostnější pohoštění či předkrm na dobu, až se vám to bude hodit, poslechněte si recept na domácí bruselskou paštiku. Je s ní sice trochu práce, a je potřeba začít den předem, výsledek se vám ale určitě bude zamlouvat.
Potřebujeme:
5 kuliček jalovce
5 bobkových listů
3 kuličky nového koření
½ kg krkovice
200 g vepřových jater
pepř, sůl
1 vejce
300 ml 33 % smetany
30g špeku
30 g houby jidášovo ucho namočeného ve vodě
50 g šunky
200 g slaniny
Zdeňka Forchtsamová ze střední školy gastronomické nám poví, co dál: „Bobkové listy, nové koření a jalovec rozmixujeme na jemný prášek a prosejeme. Vepřové maso a játra nakrájíme na kostky a pomeleme na velmi jemno, smícháme s kořením a dáme prochladnout na hodinu do lednice. Šunku, špek a sušené brusinky nakrájíme na drobné kostečky – čím je to tenčí, tím je mozaika hezčí. Jidášovo ucho nakrájíme na tenké nudličky.“
Polovinu masa, které jsme namleli a všechna játra rozmixujeme tyčovým mixérem co nejvíce najemno, osolíme, přidáme vajíčko a prosáté z koření, do jemné směsi pomalu přidáváme smetanu a všechno smícháme dohromady se zbylým mletým masem a vším, co máme nakrájeno – šunkou, houbami, špekem, brusinkami a pepřem. Necháme vychladit a mezitím si paštikovou formu vyložíme plátky slaniny tak, aby se překrývali. A můžeme péct.
„Nachystáme si troubu, rozehřejeme ji na 120 stupňů, formu s paštikou postavíme do vyššího pekáče. Do dvou třetin výšky formy zalijeme teplou vodou, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 45 minut. Teplota uvnitř paštiky nesmí být vyšší než 75 stupňů,“ upozorňuje Zdenka Forchtsamová.
Právě na to se hodí mít doma jehlu na maso s teploměrem, tady ji využijeme. Paštiku necháme přes noc vychladit a druhý den podáváme – ozdobenou brusinkami, plátkem hrušky a přikusujeme pečivo.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.