Houbové recepty z Horácka
Horácko z velké části zahrnuje i Bystřici nad Pernštejnem a její okolí. Podobně jako západní část našeho kraje je i to oblast brambor a hub.
Není proto divu, že když jsem se vyptávala na místní recepty, houby v nich nechyběly nikdy. Například paní Marie z Bystřice nad Pernštejnem chválí recept na houbového kubu, který se u nich doma dělával kdykoli během roku.
Houbový kuba
hrnek ječných krup
1 cibule
200 g zamražených hub
sůl, pepř
majoránka
česnek
sádlo
Lépe prý kuba chutná s houbami zamraženými, říká paní Marie: „Houby se udělají na cibulce a tak do jídla pustí svou chuť. Zamíchají se do uvařených krup, ochutí se to česnekem a majoránkou a upeče v troubě. Rodina vždycky vyškrábala plech,“ směje se.
Houbovec
2 kg brambor
200 ml mléka
2 vejce
200 g hub
200 g hladké mouky
kmín
sůl, pepř
Plech můžete vyškrabávat i po ochutnání další horácké dobroty zvané houbovec. Asi kilo brambor jemně nastrouháme a scedíme. Přidáme k nim deci mléka, dvě vajíčka a koření – kmín, sůl, pepř a majoránku. Opět nesmí chybět česnek, takže prolisujeme tři stroužky a vmícháme. Nakrájíme na plátky asi dvacet deka hub. I tady můžeme použít houby mražené nebo sušené, a stejné množství hladké mouky. Vypracujeme těsto, které upečeme v sádlem vymazaném pekáči. Jak už je jasné z ingrediencí, bude to dobrota.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.