Neapolský salát
Školní jídelny jsou obrovskými pomocníky každé rodiny – pestrý jídelníček, každý den něco jiného, mnohde jídla podle výběru ze dvou nebo i ze tří možností.
Když se denně vaří doma, leží všechno přemýšlení nad výběrem jídel na tom, kdo doma vaří. Přesto může inspirace ze školní jídelny přijít – například ve Ždírci nad Doubravou dětem moc chutnají saláty. Ne jako příloha, zelené, hlávkové do misky, ale saláty jako hlavní jídlo.
Těch existuje prakticky neomezené množství, dají se často obměňovat a vymýšlet, řekly vedoucí školní kuchyně Miroslava Ligmajerová a vedoucí kuchařka Renata Petruželková: „Dětem chutná šopský salát, saláty z černé čočky, z těstovin, salát nisoise, s olivami. Ten, kdo je má rád, komu nevadí, tak si ho dají. Dávají si saláty hodně, což nás překvapuje,“ říkají.
Základem většiny salátů jsou uvařené těstoviny – například vrtulky nebo mašličky, dobře se spojují s ostatními ingrediencemi. Často se přidávají kousky kuřecího masa, uzeniny, sýru nebo vařeného vejce, někdy luštěniny nebo zmíněné olivy.
vařené těstoviny
sterilovaná zelenina – mrkev a celer
čerstvá červená paprika
cherry rajčátka
bazalka
oregano
sůl
Jeden z oblíbených salátů je například neapolský: „Ten je bezmasý. Tam přijde sterilovaná mrkev, sterilovaný celer, čerstvá paprika a italské bylinky. Zasype se oreganem,“ usmívá se Renata Petruželková.
K uvařeným těstovinám přidáme sterilovanou kořenovou zeleninu, čerstvou papriku, rajčátka, lístky bazalky a hlavně italské bylinky. Oregano mu dodá výtečnou chuť. A salát z těstovin má další velkou výhodu, je hotový vážně rychle.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka