Narozeninový dezert
Chystáte v rodině nějakou oslavu a přemýšlíte, co upečete? Máme tip na moučník, který potěší všechny milovníky sladkého a ozdobí každou oslavu.
- Piškot:
- 260 g hladké mouky
- 260 g cukru
- 4 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
- 10 lžic oleje
- 8 lžic vody
- Náplň:
- 3 zakysané smetany
- 3 vanilkové cukry
- ovoce
- 2 balíčky červeného dortového želé
Objevil se ve Sladké kuchařce z pošty, jak nazvali kuchařku ve Smrčné u Větrného Jeníkova. Sestavili ji z receptů posbíraných při sousedském pečení. Krásně vypadající narozeninový dezert s ovocem upekla paní Martina Balounová.
Základem je piškot ze 4 vajec, 26 deka mouky a stejného množství cukru, půl prášku do pečiva, oleje a vody. Vyšleháme cukr se žloutky, přidáme olej, vodu a pak mouku s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Piškot se peče na 180 stupňů dozlatova a nechá se vychladnout.
„Na ten piškot potom vezmu 3 zakysané smetany a 3 vanilkové cukry a ten piškot tím natřu. A na tu zakysanou smetanu potom pokladu ovoce přes celý plech,“ popisuje autorka receptu.
Ovoce vezmeme a nakombinujeme, jak se říká, co dům dal. Podle paní Martiny je nejlepší v létě čerstvé, ale když rádi pečeme i jindy, nevadí. „Nejlepší to je z borůvek a jahod, takže v létě, ale popravdě, když to peču v zimě, tak klidně vyndám z mrazáku, ale mohou to být i banány, kiwi nebo kompotované mandarinky. Koupí se dortové želé, to se rozmíchá v nějaké šťávě. Když mám ty mandarinky, tak sliju šťávu a v tom to rozmíchám. Uvařím to želé a tím přeliju to ovoce. Ztuhne to samo,“ vysvětluje paní Martina.
Aby nejen želé ztuhlo, ale aby také zakysaná smetana protekla do piškotu a všechny chutě se propojily, plus aby se dezert krásně vychladil, je nejlepší udělat ho den předem a podávat až o den později.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.