Naložené skopové maso
Když chceme naložit maso, aby mělo po úpravě nějakou chuť, většinou to chce čas a ty správné ingredience. V hospodářském dvoře v Bohuslavicích na Jihlavsku mají vlastní zdroje masa, ale jestli natrefíte jinde na dobré skopové, můžete se řídit radami tamního šéfkuchaře Michala Jeřábka.
„Na dvě kila skopového masa dáváme dvě kila zeleniny a půl litru červeného vína. Maso je lepší naložené co nejdéle, den až dva, aby do sebe vstřebalo chuť všech ingrediencí.“
Do čeho tedy maso konkrétně naložit? Použijeme mrkev, celer, petržel, tedy kořenovou zeleninu a k tomu cibuli. Okořeníme bobkovým listem, novým kořením a celým černým pepřem. Přidáme červené víno, zkuste rulandské modré, a necháme pořádně odležet.
Další úprava už je snadná – maso i se zeleninou upečeme a podáváme, třeba s bylinkovými bramborami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.