Myslivecká polévka z jelena
Šermíř Radek Kamenský z Velkého Meziříčí se z několika zachovalých knih setkal s recepty na přípravu jídel v historii, a protože byl zvědavý, jak taková jídla chutnají, naučil se je vařit. Přitom zároveň zjistil o středověkém stolování spoustu zajímavostí. Například polévky nevypadaly vůbec jako ty dnešní.
„Oni spoustu polívek ve středověku nebo v renesanci jedli tak, že si třeba dávali zvlášť na misku chleba, maso, zalili polívkou, zase chleba, maso, zalili polívkou a měli z toho takovou kaši. Ty polívky se nejedly v takovém řídkém stavu, jako to máme my, ale do většiny se drobilo něco nebo lámalo, a bylo to ještě zalité, aby se to dalo jíst lžící anebo jedli rukama ty kousky namočené v té polévce,“ vysvětluje šermíř.
- hovězí kosti nebo kousek předního na vývar
- kořenová zelenina
- polévkové koření
- sůl, pepř
- 200g chleba
- 400g jeleního masa
- jalovec
Pokud byste rádi ochutnali jelení polévku po středověkém způsobu, nebude to nic těžkého. Budete jen potřebovat kousek jeleního masa, ale k tomu zároveň kus hovězího na dobrý silný vývar.
„Oni třeba vývar dělali z hovězích kostí a potom jelení maso dali upéct na pekáči do trouby. Potom ho nakrájeli na drobné kousky, které i s tím výpekem z pekáče dali do hovězího vývaru. Přidali tam jalovec, pepř, sůl a osmažený nebo opražený chleba. To se společně rozvařilo, a pak z toho vznikla taková hustá polévka chutí podobná polévce s játrovými knedlíčky,“ vysvětluje Radek Kamenský.
Řekla bych, že experimentovat v dnešní kuchyni se středověkými postupy může být velmi zajímavé. Do hovězího vývaru přidat upečeného jelena, jalovec, pepř a sůl a opražený chléb je snadný postup a vznikne nám silná polévka výrazné chuti, která zároveň zasytí.
Související
-
Savojský kuřecí řízek
Dnešní dobrotou bude snadný návod na řízek trochu jinak, klasický trojobal známe a určitě i u vás se dělá hodně často.
-
Zapečený králík se zeleninou a vejci
Králíka jsme dlouho neměli, vzpomněla jsem si nedávno! Jestli jste na tom stejně, pojďme si dát králíka třeba v příštích dvou dnech.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.