Mrkvový koktejl s mátou

Když se do českých kuchařek a nápojových receptářů dostalo cizí slovo koktejl, chvíli trvalo, než jsme si na ně zvykli, a dnes už ho vnímáme jako české slovo. 

Ovšem pokrok nezastavíš, a tak teď máme pro změnu výraz smoothie, která znamená téměř to samé, i mixéry, které se na výrobu těchto nápojů prodávají, jsou si podobné. Nebudeme se trápit tím, jak se co jmenuje, ale pustíme se raději do výroby – zabere to chviličku a výsledkem bude moc dobré sladké pití s osvěžující chutí máty. 

Ingredience
  • 4 mrkve
  • + mrkve na 500 ml mrkvové šťávy 
  • hrst listů máty
  • 1 velké balení bílého jogurtu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 - 2 lžíce medu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli
  • (máta a mrkve na ozdobu)

Vezmeme si čerstvou křupavou mrkev, čtyři kousky, oloupeme a nastrouháme. Pokud máme odšťavňovač, z dalších několik mrkví odstředíme šťávu, ale pokud nemáme, použijeme hotový mrkvový džus z obchodu. 

Půl litru šťávy, nastrouhané mrkve a velkou hrst listů máty hodíme do mixéru. Přidáme ještě bílý jogurt, velké balení, lžíci olivového oleje a lžíci medu. Lehce dochutíme maličkou špetkou soli a citronovou šťávou, asi tak jednou velkou lžící. Roztočíme mixér a všechno vymícháme dohladka. 

Výsledný nápoj má lehce oranžovo nazelenalou barvu a chutná fantasticky. Rozlijeme do vysokých sklenic a ty ozdobíme dalšími lístky máty, případně hranolky mrkve, kterými můžeme po vypití koktejl zakousnout.

Související

  • Mrkvovo maková náplň do buchet

    Na víkend je ideální napéct si dobré buchty – pokud ovládáte kynuté těsto, polovina práce je hotová. Druhá věc jsou náplně do klasických buchet. 

  • Mrkvová buchta s ořechy

    Nestává se mi často, abych po ochutnání nějakého jídla zůstala úplně oněmělá úžasem, jakou dobrotu to právě jím.