Mikate - africké koblížky z banánu
Dnes si dáme africkou pochoutku, která chutná, jako naše koblížky, ale přece jenom nějaký rozdíl tam bude.
Základní surovinou jsou totiž banány odrůdy Plantain, které se od nám známých banánů dost liší, jsou pro lidi v Asii, Africe a v Karibiku totéž co pro nás brambory.
Je to základní potravina, podávají se jako příloha a jejich chuť napoprvé může překvapit. Neměly by se totiž jíst syrové, to se prostě jíst nedají. Teprve po tepelné úpravě se škroby přemění na cukr a ovoce získá příjemnou chuť.
Jsou to větší banány s tuhou slupkou, z nichž se vaří. Banány plantain jsou nejdříve zelené, postupně žloutnou, pak mají černé skvrny a zcela zralé jsou úplně černé. Zelené, nezralé banány plantain mají škrobovou, bramborovou chuť.
Mohou se nakrájet na kolečka a smažit jako křupavé chipsy. Druhou možnost předvedl nedávno u svého stánku Sony z afrického Konga, když nabízel smažené koblížky z tohoto banánu.
banány plantain
hladká mouka
polohrubá mouka
strouhaný kokos
olej na smažení
„Mouka hladká, mouka polohrubá, takže mouka, pak banány plantain, to je takový jiný druh banánů a kokos. To je vše. Pak se to zamíchá a smaží v oleji,“ říká kuchař Sony. Takže rozmačkané banány plantain se smíchají s trochou mouky hladké, trochou mouky polohrubé, kokosem a těsto se stejně jako naše koblížky vytvaruje v koule a osmaží v oleji. Jestli na tuto nezvyklou africkou dobrotu narazíte, určitě ochutnejte, nebo zkuste vyrobit vlastní, i exotické banány plantain se tu a tam dají sehnat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.