Meruňkové koláčky
Dobrý koláček s tvarohem se dá sníst kdykoli. Koláček s tvarohem a meruňkou, to už je, aspoň pro mě, vyloženě ke slavnostní příležitosti. Naposledy jsem takový ochutnala od naší věrné posluchačky Jany ze Studence, která se dušovala, že takové koláčky peče od oka
Jsou kynuté, a tak jsem pro vás našla základní těsto i s množstvím surovin – na půl kila mouky – může to být směs hladké a polohrubé - potřebujeme ¾ kostičky kvasnic, pět lžic cukru, může k tomu být i jeden vanilkový cukr, špetka soli, 2 vajíčka, 7 deka sádla, trošku rumu a asi čtvrt litru vlažného mléka. Jemnost těsta se skrývá ve výměně jedné z ingrediencí.
- 250 ml vlažného mléka
- 2 vejce
- 5 lžic cukru krupice
- 1 lžička soli
- 1 vanilkový cukr
- 70 g rozpuštěného sádla
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 3/4 kostky kvasnic
- malý panák rumu
- sádlo na vymazání
- Na náplň:
- 250 g tvarohu
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- hrst rozinek
- meruňky – mražené nebo čerstvé
„Dávám sádlo místo másla. Dám mouku, cukr, sůl, kvasnice, zaliju to mlíkem, pak to trošku vzejde a do toho vajíčko a sádlo a to je všechno. Nechám to vykynout,“ radí Jana. Z těsta udělá bochánky na plech, které potře vajíčkem, a do nich náplň, nahoru pak meruňku.
Plním to buďto povidlím nebo tvarohem. Do tvarohu dám vajíčko a rozinky. Někdo je nemá rád, ale já tam dávám rozinky, cukr a je to.
Tu meruňku musím trošku přisladit a dát na ni ještě drobenku – máslo s moukou,“ dodává pekařka, která meruňky používá jen mražené nebo když jsou čerstvé, tak je to ještě lepší. Upečeme dozlatova a můžeme podávat
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
‚Otepluje se a přitom nám mrznou stromy.‘ Na výkyvy teplot si musíme zvykat, říká Hruška z Akademie věd
-
Motiv střelce z filosofické fakulty nebyl ovlivněn duševní poruchou, potvrdila státní zástupkyně
-
Vládě Roberta Fica jde o ovládnutí veřejnoprávních médií. Změny v zákoně jsou kosmetické, říká Černý
-
Takhle vypadal svatý Vojtěch. Pražské arcibiskupství zveřejnilo podobiznu svého hlavního patrona