Meruňkové koláčky

Dobrý koláček s tvarohem se dá sníst kdykoli. Koláček s tvarohem a meruňkou, to už je, aspoň pro mě, vyloženě ke slavnostní příležitosti. Naposledy jsem takový ochutnala od naší věrné posluchačky Jany ze Studence, která se dušovala, že takové koláčky peče od oka

Jsou kynuté, a tak jsem pro vás našla základní těsto i s množstvím surovin – na půl kila mouky – může to být směs hladké a polohrubé - potřebujeme ¾ kostičky kvasnic, pět lžic cukru, může k tomu být i jeden vanilkový cukr, špetka soli, 2 vajíčka, 7 deka sádla, trošku rumu a asi čtvrt litru vlažného mléka. Jemnost těsta se skrývá ve výměně jedné z ingrediencí. 

Ingredience
  • 250 ml vlažného mléka
  • 2 vejce
  • 5 lžic cukru krupice
  • 1 lžička soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 70 g rozpuštěného sádla
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 3/4 kostky kvasnic
  • malý panák rumu
  • sádlo na vymazání
  • Na náplň:
  • 250 g tvarohu
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • hrst rozinek
  • meruňky – mražené nebo čerstvé


„Dávám sádlo místo másla. Dám mouku, cukr, sůl, kvasnice, zaliju to mlíkem, pak to trošku vzejde a do toho vajíčko a sádlo a to je všechno. Nechám to vykynout,“ radí Jana. Z těsta udělá bochánky na plech, které potře vajíčkem, a do nich náplň, nahoru pak meruňku.


Plním to buďto povidlím nebo tvarohem. Do tvarohu dám vajíčko a rozinky. Někdo je nemá rád, ale já tam dávám rozinky, cukr a je to.


Tu meruňku musím trošku přisladit a dát na ni ještě drobenku – máslo s moukou,“ dodává pekařka, která meruňky používá jen mražené nebo když jsou čerstvé, tak je to ještě lepší. Upečeme dozlatova a můžeme podávat

Spustit audio

Více z pořadu