Meduňková šťáva

Největší audioportál na českém internetu

Meduňka | Foto: Fotobanka Pixabay

Zahrádky se zazelenaly a dokonce i naše trvalky dosáhly úctyhodné výšky. První sklizeň meduňky jde vždycky do konvice na čaj.

Náruč vonné meduňky se nasuší, ale co s ní dál? Do konce léta sklidíme ještě nejméně dvakrát, proto mi přišel vhod recept na meduňkovou šťávu. Je podobný jako na oblíbenou šťávu bezovou a není moc složitý. 

Ingredience
  • 2 l převařené vody
  • 30 stonků meduňky
  • 40 g kyseliny citronové
  • 2 citrony
  • 2 kg cukru

Poradila mi Romana Pospěchová, autorka knížky Bylinky pro děti i maminky. „Do převařené vody přidáme meduňku, kyselinu citronovou a citrony nakrájené na kolečka. Necháme 24 hodin uležet. Druhý den přecedíme namačkané citrony a meduňku a zahříváme do té doby, než se cukr rozpustí,“ popisuje svůj recept.

Šťáva by se rozhodně neměla převařit, takže hlídáme teplotu, aby nedosáhla bodu varu. Když je cukr rozpuštěný, necháme vychladnout a slijeme do vymytých lahví. 

Skladujeme na temném místě v chladu. Šťávu z meduněk pijeme kdykoliv, ale nejlépe chutná večer. „Před spaním, aby se nám lépe usínalo. Připravuje se stejně jako třeba bezová šťáva, ředí se vodou, ale záleží na vás, jak to chcete mít sladké.“

Pokud se u vás pije voda se šťávou po hektolitrech jako u nás, pak se můžete docela určitě do šťávy z meduněk pustit.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat