Dezert s jablky a karamelem

Největší audioportál na českém internetu

Dezert, ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Základem receptu na dezert s jablky a karamelem, který vaše rodina jistě ocení, je perník. 

Ingredience
  • 1.Vrstva:
  • Perník (se skořicí, zázvorem a ořechy) na plech
  • 2. vrstva
  • 4 jablka
  • Citronová šťáva
  • Třtinový cukr
  • Kapka alkoholu
  • 3. vrstva - Créme freche
  • 250 g 30 % zakysané smetany
  • Cukr
  • 4. vrstva – karamel
  • 6 lžic másla
  • 230 g krupicového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání

Klasický jednoduchý perník na menší plech, který vylepšíme zázvorem, skořicí a nasekanými praženými oříšky. To je zatím jedna vrstva. 

Autorka receptu Veronika Došková nám poradí, co dál. Nejdříve tedy perník. „Perník upečete a necháte zchladnout, nakrájíte asi na centimetrové kostičky. Potom oloupete jablka, zakápnete citrónovou šťávou a hodně naprudko povaříte, aby cukr zkaramelizoval. Ale jen tak na skus, aby se jablka moc nerozvařila. Kdo má rád, může přidat trošku alkoholu – brandy nebo rum,“ usmívá se Veronika.

Další vrstvu tvoří creme freche. Pod cizím názvem nehledejme nic složitějšího než zakysanou smetanu s vyšším – třiceti procentním podílem tuku. „Ta smetana se jenom vyšlehá s cukrem, a poslední vrstva úplně nahoru je karamel. Máslo s cukrem rozpustíme, necháme zkaramelizovat, až začne hnědnout, přilijeme 200 ml šlehačky. Pozor, začne to pěnit, hodně mícháme a on z toho zůstane tekutý karamel.“

Dezert se vrství do skleniček nebo hlubších mističek – první jde creme freche, perník, jablíčka a karamel a znovu ve stejném pořadí tak, aby nahoře zůstal karamel. Tento čtyřvrstvý dezert sice dá trošičku práce, ovšem zase je neskutečně dobrý.

Související

  • Čokoládové sušenky

    Ne že by se nedaly dobré sušenky koupit, ale kdo jednou okusí vlastnoručně upečené, ještě teplé sušenky vytažené před chvílí z trouby, dost možná jim začne dávat přednost.

  • Špenátový sladký dort

    Na Zelený čtvrtek jsme na stole mívali už něco v této osvěžující jarní barvě – nejčastěji to však byl špenát s brambory a vajíčkem, pikantní s česnekem a trochou smetany.