Dezert s jablky a karamelem
Základem receptu na dezert s jablky a karamelem, který vaše rodina jistě ocení, je perník.
- 1.Vrstva:
- Perník (se skořicí, zázvorem a ořechy) na plech
- 2. vrstva
- 4 jablka
- Citronová šťáva
- Třtinový cukr
- Kapka alkoholu
- 3. vrstva - Créme freche
- 250 g 30 % zakysané smetany
- Cukr
- 4. vrstva – karamel
- 6 lžic másla
- 230 g krupicového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
Klasický jednoduchý perník na menší plech, který vylepšíme zázvorem, skořicí a nasekanými praženými oříšky. To je zatím jedna vrstva.
Autorka receptu Veronika Došková nám poradí, co dál. Nejdříve tedy perník. „Perník upečete a necháte zchladnout, nakrájíte asi na centimetrové kostičky. Potom oloupete jablka, zakápnete citrónovou šťávou a hodně naprudko povaříte, aby cukr zkaramelizoval. Ale jen tak na skus, aby se jablka moc nerozvařila. Kdo má rád, může přidat trošku alkoholu – brandy nebo rum,“ usmívá se Veronika.
Další vrstvu tvoří creme freche. Pod cizím názvem nehledejme nic složitějšího než zakysanou smetanu s vyšším – třiceti procentním podílem tuku. „Ta smetana se jenom vyšlehá s cukrem, a poslední vrstva úplně nahoru je karamel. Máslo s cukrem rozpustíme, necháme zkaramelizovat, až začne hnědnout, přilijeme 200 ml šlehačky. Pozor, začne to pěnit, hodně mícháme a on z toho zůstane tekutý karamel.“
Dezert se vrství do skleniček nebo hlubších mističek – první jde creme freche, perník, jablíčka a karamel a znovu ve stejném pořadí tak, aby nahoře zůstal karamel. Tento čtyřvrstvý dezert sice dá trošičku práce, ovšem zase je neskutečně dobrý.
Související
-
Čokoládové sušenky
Ne že by se nedaly dobré sušenky koupit, ale kdo jednou okusí vlastnoručně upečené, ještě teplé sušenky vytažené před chvílí z trouby, dost možná jim začne dávat přednost.
-
Špenátový sladký dort
Na Zelený čtvrtek jsme na stole mívali už něco v této osvěžující jarní barvě – nejčastěji to však byl špenát s brambory a vajíčkem, pikantní s česnekem a trochou smetany.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.