Maso pečené v mléce

Maso lze upéct na másle, bylinkách, na koření, ale i v mléce. Dali jsme na doporučení populárního reflexního terapeuta Františka Hodače, který je rovněž gurmánem a přípravu masa si doslova užívá. „Většinou si kupuji bůček, ale jinak je dobrá krkovice nebo pečeně,“ říká František Hodač.

Maso se standardní cestou osolí a ováže provázkem, to aby se nám při pečení nerozpadlo. „Prvně opečeme na sucho třeba v kastrole a zalijeme vodou. Kastrol musí být o malinko větší, než je to maso, aby toho mléka nebylo moc.“

Následně zalijeme asi do tří čtvrtin masa mlékem. „Přidáme hlavičku česneku i se slupkou a špetku tymiánu.“

Pečeme na plotýnce pod pokličkou nebo v troubě bez pokličky velmi pomalu. „Asi 130 – 140 stupňů zhruba 2 – 3 hodiny.“

Maso se po této přípravě rozpadá a má vynikající chuť.