Lasagne s dýňovou omáčkou

Dnes si dáme lasagne trochu jinak, bez masa a s úplně jinou náplní místo bešamelu. Hodit se nám bude především fakt, že práv teď je sezóna dýně Hokkaidó. Amatérská kuchařka ze Žďáru nad Sázavou Lenka Bukáčková ji využívá do lasagní.

Nejprve dáme dýni Hokkaidó rozkrájenou i se slupkou na kousky péct do trouby asi na půl hodiny. Dýni stačí pokapat olivovým olejem a osolit. Po upečení rozšťoucháme jako brambory a smícháme s čerstvou šalvějí rozkrájenou na kousky a opečenou na másle, která jídlu dodá úžasnou chuť.

„Místo bešamelu použijeme tvarohovou směs. Vytvoří se snadno z vaničkového tvarohu, smetany, jednoho vejce a mozzarely nastrouhané na hrubo. Dochutíme ji solí a bílým pepřem,“ vysvětluje Lenka Bukáčková.

Nakonec potřebujeme jako u běžných lasagní navrstvit všechny dobroty do pekáčku nebo zapékací misky.

Začneme tvarohovou vrstvou, aby lasagne, které na ni položíme, nasákly vlhkost. Na lasagne přijde vrstva z dýně, na ni opět lasagne, na řadě je tvaroh, pak lasagne a tak dále. Končíme vrstvou tvarohu, kterou posypeme strouhaným parmazánem.

autor: dak