Lahodná postní nádivka
Popeleční středa znamená začátek postního období. Někdo se určitě chystá omezit množství jídla, ubrat v jídelníčku masa a zaměřit se na úspornější a skromnější jídelníček.
Nejen, že nám to prospěje zdravotně, ale určitě přitom objevíme i nové možnosti, na čem si pochutnat.
- 7 housek
- 5 vajec
- 200 ml mléka
- rozmarýn
- sušené jeřabiny
- sůl, pepř
Popeleční středa znamená začátek postního období. Někdo se určitě chystá omezit množství jídla, ubrat v jídelníčku masa a zaměřit se na úspornější a skromnější jídelníček. Nejen, že nám to prospěje zdravotně, ale určitě přitom objevíme i nové možnosti, na čem si pochutnat.
Jednoduše vyrobíme z housek a vajec nádivku. Nejprve housky namočíme v mléce, necháme nasáknout a přebytečné mléko vymačkáme. Spojíme žloutkem, osolíme, opepříme, přidáme nasekaný rozmarýn a sníh z bílků. Nádivka se obvykle peče v celku – na plechu nebo v dortové formě, ale Jan Vaněk přišel se zajímavým nápadem, u kterého využijeme i formu na obvykle sladké muffiny. Vymažeme košíčky máslem, naporcujeme do nich těsto, vložíme do trouby a necháme na 200 stupňů upéct dozlatova.
Související
-
Dhál - rychle hotová indická polévka z červené čočky
Také už nevíte, co vařit? Mně připadá, že už jsem zkusila všechno na světě, ale s celou rodinou doma se mi to možná opravdu jenom zdá.
-
Polévka minestrone
Polévky jsou pro zimní období nezbytné, potřebujeme pořádný základ do žaludku a taky zahřát.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Anglický humor, který léčí! A nestárne...
Vladimír Kroc, moderátor


Doktor v domě
Populární humoristická kniha ze života mediků, lékařů a jejich pacientů. Čte Aleš Procházka, režie Vlado Rusko.