Kuřecí s gorgonzolou a cuketou na másle
Pojďme honem využít poslední prázdninové dny k dobrému jídlu připravenému na grilu. Když griluje Jarda Hypochondr, musí použít velké množství masa, aby všichni jeho dobrotu ochutnali.
Nám bude stačit takové běžné rodinné množství, takže místo tří obrovských cuket stačí jedna obyčejná a deset deka másla – tím můžeme začít.
100g másla
1 cuketa
Koření dle chuti (např. kardamom)
Sůl, špetka cukru
600g kuřecích prsou
200g gorgonzoly
1 cibule
Sůl, pepř
grilovací koření dle chuti
olej
voda na podlití
„Nejdřív cukety nakrájíme na kostičky a dáme je do spousty másla a hodíme do kastrolu. Potom je okořeníme a osolíme,“ popisuje Jarda. U grilování je zelenina jako příloha důležitá, ale hlavní je maso.
Vezmeme si tedy dvoje kuřecí prsíčka a k nim dvacet deka gorgonzoly a cibuli. „Nejdřív uděláme kuřecí – nakrájíme na kousky, hodíme to na gril, ať se nám to krásně ogriluje, potom dám pekáč do grilu a trošku to podlejeme. Vezmeme cibuli nakrájenou na kolečka a celé to posypeme. Bude to vypadat jako zelí,“ směje se zpěvák za grilem. „Podusíme, aby ta cibule změkla, a nakonec přidáme gorgonzolu a je to hotový.“
Kdo chce, může trošku podlít pivem a zahustit jíškou.
Společně na talíři podáváme cuketu okořeněnou svým oblíbeným kořením, protože jak víme, cuketa přijímá všechny chutě a vůně, k ní maso s cibulí a sýrem, což je samo o sobě dost výrazné, kromě trochy pepře více kořenit nepotřebuje a křupavou bagetku nebo chleba.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.