Kubánský recept ‚ropa vieja‘ v překladu znamená ‚staré hadry‘

Jednou z nejlepších věcí na cestování je, že člověk dostane šanci ochutnat místní speciality, a tak vás nemohu ochudit o to nejlepší.

Na Kubě se to vaří v každé restauraci, i v každé rodině. Hovězí dobrota zvaná ropa vieja, neboli staré hadry, je totiž tradice, která má kořeny už ve španělské kuchyni.  Dlouho vařené hovězí maso nakonec skutečně připomíná cáry oblečení, ale jeho chuť vám na to dá rychle zapomenout.

600 g vařeného hovězího masa

2 stroužky česneku

oregano

bobkový list

rajčatový protlak

sůl, pepř

hovězí vývar

půlka citronu, pomeranče (nebo sklenka vína)

koriandr na ozdobu

Trochu připomíná náš guláš, protože na něj potřebujeme spoustu cibule a další zeleniny a hlavně hovězí maso, říká kubánský kuchař z povolání Carlos: „La ropa vieja je kubánský název pro dušené hovězí. V původním receptu je to flank steak, ale na Kubě to může být jakékoli hovězí nakrájené na proužky. Když si jej nejprve uvaříme s cibulí, rajčetem, bobkovým listem, oreganem a tymiánem – získáme tak vývar, kterým později maso podlijeme, nebo základ na polévku.“

Kubánský pokrm ropa vieja

Okrájíme tučné části

„Poté, co maso vyndáme z vývaru, okrájíme tučné části. V hluboké pánvi si orestujeme cibuli, česnek, červenou nebo tmavou papriku, a zakápneme šťávou z citronu nebo pomeranče, zkrátka něco kyselejšího, může být i víno. Přidáme vývar, rajčata nebo protlak a nakonec maso. Necháme dusit dvě, dvě a půl hodiny. Nakonec změklé maso natrháme vidličkami nebo rukou na kusy – a právě proto pokrm připomíná otrhané oblečení.“

Někdo k masu rád přidává olivy nebo hrášek, na ozdobu se hodí koriandr. Podává se nejčastěji s kombinací místních brambor a rýže, která se pěstuje i na Kubě.

Ropa vieja zní exoticky, ale dá se uvařit i u nás.

autor: dak