Krkovice na houbách
Dnešní chod bude výrazné chuti a upotřebíme na něj houby, které jsme si v letošní houbové sezóně stihli nasbírat a nasušit.
Pro mě je tento recept o to cennější, že s ním přišel manžel Michael a ujal se vaření. Takže jak to vypadá, když vaří muž? Potřebujeme plátky krkovice podle počtu osob, koření, cibuli, sojovou a worcesterovou omáčku, vývar a houby.
- 4 plátky vepřové krkovice
- 1 l vývaru
- 2 cibule
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- drcený kmín
- sůl, pepř
„Nařežu plátky krkovice asi centimetr silné, nasolím a opepřím. Potom si nakrájím dvě cibule a ve velké pánvi si je nechám na rozpáleném sádle zesklovatět. K ní potom přidám ty krkovice, nechám je zatáhnout z obou stran a přidám k nim další ingredience – jeden bobkový list, dvě kuličky nového koření, drcený kmín, dvě lžíce sojové omáčky, jedna lžíce worcestrové omáčky a dvě lžíce normální plnotučné hořčice. Dvě hrsti sušených hub a na závěr tam dolijeme hovězí nebo kuřecí vývar, jaký máme. Zalijeme vývarem tak, aby maso bylo ponořené, a necháme to pod pokličkou asi dvě hodiny vařit. Po těch dvou hodinách je to maso už pěkně měkké. Omáčku můžeme buď propasírovat přes sítko, ale můžeme si ji dát i jen tak, jak je, jen z ní vyndáme to koření a bobkový list,“ doporučuje příležitostný kuchař.
Na talíř přijde plátek masa přelitý omáčkou a k němu třeba kopeček rýže, hodí se i knedlík, ale my jsme si dali bramborové dukátky. Byl to skvělý oběd a určitě si ho někdy zopakujeme, tak ho taky zkuste a dobrou chuť!
Související
-
Pečená krkovice podle Jardy Hypochondra
Pozvání na grilovačku od kolegy, který je svou láskou k jídlu proslulý, se nedá odmítnout.
-
Krkovice s brambory ve smetaně
Recept na dnešní dobrotu jsem už kdysi dávno znala, ale úspěšně zapomněla. Až mě letos pozvala kamarádka v Ostravě na oběd a já jsem si vybavila, jak úžasně dobré a...
-
Krkovice se šlehačkou a křenem
Dnes budeme zapékat krkovici. Ona tedy není příliš dietní, ale je strašně dobrá, co si budeme povídat. Recept mám od amatérské kuchařky Jarky Smetanové, která dopor...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.