Krkovice na houbách

Dnešní chod bude výrazné chuti a upotřebíme na něj houby, které jsme si v letošní houbové sezóně stihli nasbírat a nasušit. 

Pro mě je tento recept o to cennější, že s ním přišel manžel Michael a ujal se vaření. Takže jak to vypadá, když vaří muž? Potřebujeme plátky krkovice podle počtu osob, koření, cibuli, sojovou a worcesterovou omáčku, vývar a houby.

Ingredience
  • 4 plátky vepřové krkovice
  • 1 l vývaru
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • drcený kmín
  • sůl, pepř

„Nařežu plátky krkovice asi centimetr silné, nasolím a opepřím. Potom si nakrájím dvě cibule a ve velké pánvi si je nechám na rozpáleném sádle zesklovatět. K ní potom přidám ty krkovice, nechám je zatáhnout z obou stran a přidám k nim další ingredience – jeden bobkový list, dvě kuličky nového koření, drcený kmín, dvě lžíce sojové omáčky, jedna lžíce worcestrové omáčky a dvě lžíce normální plnotučné hořčice. Dvě hrsti sušených hub a na závěr tam dolijeme hovězí nebo kuřecí vývar, jaký máme. Zalijeme vývarem tak, aby maso bylo ponořené, a necháme to pod pokličkou asi dvě hodiny vařit. Po těch dvou hodinách je to maso už pěkně měkké. Omáčku můžeme buď propasírovat přes sítko, ale můžeme si ji dát i jen tak, jak je, jen z ní vyndáme to koření a bobkový list,“ doporučuje příležitostný kuchař. 

Na talíř přijde plátek masa přelitý omáčkou a k němu třeba kopeček rýže, hodí se i knedlík, ale my jsme si dali bramborové dukátky. Byl to skvělý oběd a určitě si ho někdy zopakujeme, tak ho taky zkuste a dobrou chuť! 

autor: dak

Související

  • Pečená krkovice podle Jardy Hypochondra

    Pozvání na grilovačku od kolegy, který je svou láskou k jídlu proslulý, se nedá odmítnout.

  • Krkovice s brambory ve smetaně

    Recept na dnešní dobrotu jsem už kdysi dávno znala, ale úspěšně zapomněla. Až mě letos pozvala kamarádka v Ostravě na oběd a já jsem si vybavila, jak úžasně dobré a...

  • Krkovice se šlehačkou a křenem

    Dnes budeme zapékat krkovici. Ona tedy není příliš dietní, ale je strašně dobrá, co si budeme povídat. Recept mám od amatérské kuchařky Jarky Smetanové, která dopor...