Krkovice s brambory ve smetaně

Recept na dnešní dobrotu jsem už kdysi dávno znala, ale úspěšně zapomněla. Až mě letos pozvala kamarádka v Ostravě na oběd a já jsem si vybavila, jak úžasně dobré a jednoduché jídlo to je. Mluvím o takovém tom eintopfu do trouby, kdy se společně pečou brambory a maso ve smetaně.

4 plátky krkovice
1 kg brambor
3 cibule
sůl, pepř
500 ml smetany
strouhaný sýr na posypání (není nutný)

Po krátké přípravě, kdy je potřeba oloupat kilo brambor a tři cibule nakrájet na kolečka, už to jde ráz na ráz.
Naklepeme si čtyři plátky krkovice, nebo kdo má radši libovější maso, tak kotlety, osolíme a opepříme. Do větší zapékací mísy nebo pekáče naskládáme na kolečka nakrájené brambory, osolíme, na ně kolečka cibule, a nahoru plátky masa. Zalijeme šlehačkou, a strčíme do trouby na dvě stě stupňů.

Celé jídlo je opravdu velká kalorická bomba, a mám zjištěno, že funguje i se smetanou na vaření, která má jen 12 % tuku, takže si pár kalorií můžeme ubrat.

Upečeno je asi za hodinu. Před koncem pečení můžeme zasypat strouhaným sýrem a nechat ho roztéct, ale jídlo obstojí i bez něj.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.