Králík na čínu
Už zase králík, říká malý chlapec ve známém filmu. Doufám, že vy si to neřeknete, když vám dnes opět nabídnu králíka.
Chovatel králíků Miroslav Caha z Brtnice by totiž mohl receptů dávat spousty. Celkem oprávněně chválí maso z králíků jako zdravé.
- králičí stehna a hřbet
- 3 cibule
- 5 stroužků česneku
- pórek
- 1 paprika
- sójová omáčka
- worcesterová omáčka
- sůl, pepř
- 1 vejce
- kousek zázvoru
„Králičí maso se u nás tolik nekonzumuje a je to škola, protože je samozřejmě dietnější než drůbeží, než vepřový, než hovězí samozřejmě. Existují spousty králičích kuchařek, každý má svůj recept, dá se nakládat nadivoko. Já třeba taky ty starší kusy nakládám a dávám nálev jako na zvěřinu, takže potom ani nepoznáte, že to není zajíc, že to je králík.“
To by pro dnešek mohla být jedna inspirace. Další možnost, pokud chcete něco opravdu netradičního, je použít králičí maso na takzvanou čínu.
„Vezmeme stehna, hřbety, nakrájí se to na kostky a udělá jako klasickou čínu. Udělal jsem to tuhle s bambusovými výhonky a moc se to povedlo, chutná to velice dobře,“ chválí chovatel čínský recept.
Jak vypadá taková marináda? Na kousky nakrájíme kromě masa z jednoho králíka také 3 cibule, 5 stroužků česneku, kousek pórku, papriky a balení bambusových výhonků. Promícháme se sójovou omáčkou, worcesterem, solí, pepřem, kousky zázvoru a jedním vajíčkem. Necháme dobře uležet – na pánvi pak máme oběd raz dva. Podáváme s rýží.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.