Králičí roláda s nádivkou

Potkat slavného světového kuchaře osobně, vidět, jak pracuje a odnést si od něj recept – to je prostě nezapomenutelný zážitek.

Phillipe Mille je francouzský kuchař, jehož jméno nese mezinárodní kuchařská soutěž – Trophée Mille a nám prozradil, jak on připravuje králíka. Připraví si roládu z králičích filetů s nádivkou z králičích stehen.

vykostěné králičí hřbety

bylinky pro vůni

máslo na opékání

½ mrkve

½ cibule

stroužek česneku

2 žampiony

králičí stehna

trochu bílého vína

plátky slaniny

33 % smetanu

sůl, pepř, kari

„Když vařím králíka, tak ho úplně vykostím, lehce ho opeču a přidám bylinky, aby to vonělo, lehce ho nechám dusit v kastrolu na šťávě. Potom vyndám maso a pracuju s tím, na čem se to masu dusilo – mrkev, cibule, žampiony. To všechno lehce rozmixuju, přidám ke zbytkům masa a zeleniny,“ říká Phillip. Z opečených a na zelenině dušených králičích stehýnek tedy rozmixováním vznikne faš, kterou budeme plnit rolády z králičího hřbetu. Jak na ně?

„Na list papíru položím plátky slaniny, na to dám vrstvičku tady toho fáše, pak masové filety, osolím, opepřím, trošičku kari, mezi ty dva filety dám další vrstvičku té nádivky a všechno to zaroluju do rolády. Potom se to velmi pomaličku dodělává v troubě v páře.“

K roládě potřebujeme ještě omáčku, která dobrotu dokončí. „Vedle na pánvi si rozehřeju máslo, česnek, troška tymiánu, a potom, když je ten králík napůl hotový, tak jej opeču tady v té šťávě. Do tohoto zkaramelizovaného másla přidám zbytek původního výpeku a vznikne krásná omáčka,“ uzavírá kuchař.

Phillip Mille doporučuje, až máme všechno hotové, udělat si na závěr radost a dochutit pokrm na talíři něčím, co polechtá na patře, jak doslova řekl – kapkou citrónu nebo opečenými dýňovými semínky.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.