Kořeněné tyčinky z listového těsta

Někdy je málo času a na pohoštění to chce opravdu dobrotu - rychlovku. K tomu dnešnímu jednoduchému pohoštění potřebujeme listové těsto, několik druhů koření a šikovné ruce. Co se týká listového těsta, můžeme si je samozřejmě koupit, protože výběr je velký. Domácí příprava je ale natolik jednoduchá, že vlastně nemusíme.

Potřebujeme:

250g tuku
500g hladké mouky
2 lžičky octa
trocha vody (podmáslí, piva)

Na tyčinky:

1 rozšlehané vejce
koření podle chuti

Tuk nastrouháme do hladké mouky, přidáme dvě lžičky octa a podle potřeby trochu vody, podmáslí nebo piva. K celozrnné variantě mohu dodat jen radu, kterou nemám vyzkoušenou – důkladně prohněteme stejně velké množství pomazánkového másla a celozrnné mouky.

A co dále? Válíme, motáme, sypeme a pečeme podle rady paní Marie Veselé z třebíčské pekárny Vrátka: „Potřou se vajíčkem a posypou kari kořením, bylinkami, semínky lnem nebo zlatým lnem. Pak se to stočí do spirálky a upeče.“

Z těsta nařežeme rádýlkem proužky, okořeníme podle toho, co nám doma chutná, zatočíme a na plechu upečeme do zlatova. Nebojme se experimentovat s kořením nebo dalšími přísadami, třeba sušenými rajčátky nebo cibulkou, zelenými bylinkami nebo chilli kořením.

autor: dak