Kopřivový nákyp
Jednou z prvních jarních rostlin, která se dere na svět, je kopřiva dvoudomá. O jejich léčebných vlastnostech toho bylo napsáno víc než dost. Kopřiva má také své nezastupitelné místo v kuchyni. Iva Georgievová, naše rozhlasová propagátorka zdravých pokrmů, dělá z kopřiv nákyp.
„Vršky kopřiv obereme od stonků, dobře opláchneme, spaříme a nasekáme. Mezi tím si na olivovém oleji orestujeme zeleninu – mrkev, kořenovou petržel, pórek, brokolici. Přidáme saturejky, jemné kari, trochu zázvoru a bazalku,“ říká Iva Georgievová.
Také si připravíme ječné kroupy a jemné ovesné vločky s klíčky.
Omyté a spařené kopřivy smícháme s kroupami, vločkami a zeleninou a vše dáme do vymazaného pekáče. „Přidáme vodu a pomalu zapékáme. Je třeba zvolna péci a dle potřeby přidávat vodu.“ Vzniklý pokrm dochutíme dle zvyklostí, například solí nebo kořením.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka