Koláč ‚prošívaná deka‘

Hrníčkových kuchařek jsou spousty. Domácí míra - takový ten normální čtvrtlitrový hrneček - nás může zachránit pokaždé, když nemůžeme najít váhu nebo v ní dojdou baterky.

Nejčastěji se pomocí hrnečků pečou sladké moučníky – koláče a buchty na plech. Nedávno jsem v Křižánkách ochutnala moc dobrý kakaový koláč. Byl nakrájený na kostky a každou zdobil kulatý důlek s tvarohovou výplní. Jeho autorka paní Preislerová mi neváhala prozradit velmi jednoduchý recept.

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukru

1 prášek do pečiva

4 lžíce kakaa

3 vejce

½ hrnku mléka

½ hrnku oleje

Na tvarohovou náplň:

2 polotučné tvarohy

½ vanilkového pudinkového prášku

4 lžíce cukru

1 vanilkový cukr

Všechny ingredience zamícháme v těsto, můžeme i v robotu, aby byla příprava rychlejší. Těsto by mělo být trochu hutnější, než bývá těsto na perník. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a připravíme si tvarohovou náplň.

Tvaroh

„To jsou dva tvarohy, do toho přijde půl pudinkového prášku, 4 lžíce cukru a jeden vanilkový cukr. Rozmícháme a přidáme na těsto nalité na plech. Správně by se náplň mělo kornoutkem nebo zdobícím pytlíkem nanést ve tvaru mřížky, ale já jsem ji tam dala jen tak lžičkou,“ směje se šikovná pekařka.

Koláči se říká prošívaná deka a tvarohová náplň by proto měla tvořit mřížku. Fantazii se ale meze nekladou a tvarohem můžeme koláč ozdobit úplně jinak, třeba bílými tvarohovými kolečky.

autor: dak