Koblížky se zmrzlinou a čokoládovou pěnou

Není moučník jako moučník, já třeba jenom upeču koláč, uvařím pudink nebo nadělám muffiny.

Ve vysoké gastronomii by měl být moučník kombinovaný z několika dobrot a rafinovaným spojením jejich různých chutí vytvořit nezapomenutelný zážitek. Studentka střední školy obchodní a služeb ze Žďáře nad Sázavou Michaela Batelková si za svůj moučník odvezla cenu ze soutěže Trophée Mille, když připravila mini koblížky na čokoládové drobence, čokoládovou pěnu a tvarohovou zmrzlinu.

„Nejprve si uděláme koblížky. Z vody, cukru a droždí si zaděláme kvásek, který smícháme s moukou, máslem, citronovou kůrou a vajíčky. Vyhněteme těsto, které necháme nakynout, potom přendáme na podmoučněný vál, vyválíme, vytvarujeme kolečka a smažíme v oleji. Hotové koblížky obalíme v moučkovém cukru,“ vypočítává Michaela. 

Čokoláda patří do dvou dalších částí moučníku, koblížky na talíři totiž leží na speciální čokoládové drobence: „Ze změklého másla, cukru a mouky se smíchá hmota, ta se přendá na plech a zapeče. Smícháme s kakaem a zase necháme lehce zapéct,“ popisuje Michaela čokoládovou drobenku a přidává i pěnu: „Vyšlehají se žloutky s medem do husté pěny, potom se přidá rozehřátá kvalitní čokoláda s kakaovým likérem. Vyšleháme do toho smetanu a sníh z bílků. Nakonec všechno spojíme dohromady, aby vznikla pěna, která se musí nechat vychladit v lednici.“

Kombinaci moučníku dokončí poslední zásadní část, tvarohová zmrzlina. „Smíchá se jen tvaroh s cukrem, limetková šťáva a smetana a potom se to všechno vloží do zmrzlinovače,“ uzavírá šikovná studentka. Na talíři se všechny části moučníku pěkně rozmístí, můžeme doplnit třeba malinovou omáčkou.

autor: dak