Klasická cmunda

Domovy ro seniory bývají neocenitelným zdrojem receptů na dobroty z dřívějších dob. Vařilo se chuději, jednodušeji, ale velmi chutně. V humpoleckém domově důchodců radila paní Marie Moravcová, ať zkusím bramboráky, ale nedávám do nich majoránku.

Budeme potřebovat:

750g brambor
1 vejce
15dkg mouky
asi 2dcl mléka, aby těsto bylo řidší
sůl, pepř, mletý kmín na dochucení
lžíce krájené pažitky

„Cmundu jsem dělávala ze syrových brambor, dávala jsem vajíčko, trochu hladké mouky, aby to bylo řidší to těstíčko. Ale hlavně ten šnytlík, ten tam dělá výbornou chuť,“ září při vzpomínce na dobrotu z mládí.

Čerstvá pažitka má dost výraznou chuť a klasický bramborák s ní získá body za chuť navíc. Dokládá to i historka o kamarádce paní Marie, která na pažitku do bramboráku přešla také.

„Kamarádka v kostele mi povídala, že dělala cmundu, tak jsem jí o šnytlíku řekla a ona, že to vůbec nezná. A za týden mi povídá, že jí cmundu se šnytlíkem rodina všechnu snědla,“ směje se Marie.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.