Kávový dortík

Káva, život bez ní si nedovedu představit a spousta z vás určitě také ne. Každý den šálek, nebo dva, někdo i víc!

Kromě toho si můžeme z kávy vyrobit úžasný dezert a tím si chvilku s kávou navíc osladit.

Ingredience
  • Korpus:
  • 100 g hladké mouky
  • 100 krupicového cukru
  • 100 g změklého másla
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 vajíčka
  • 3 lžíce silné černé kávy
  • Krém:
  • 1/3 hrnku krupicového cukru
  • 3 žloutky
  • 1/2 hrnku kávy
  • špetka soli
  • 1 hrnek změklého másla
  • celá kávová zrnka na ozdobu

Malý kávový dortík upečeme ze 100 gramů hladké mouky, stejného množství másla a krupicového cukru, pěti dek ořechů, dvou vajec a samozřejmě kávy. Smícháme mouku se lžičkou prášku do pečiva, mletými ořechy, cukrem, změklým máslem a vajíčky a přidáme tři velké lžíce silné vychladlé černé kávy.

Všechno společně utřeme do pěny a dáme péct v malé dortové formě o průměru 20 cm. Troubu vyhřejeme na 180 stupňů a pečeme asi čtvrt hodiny. Necháme chladnout na mřížce a mezitím si vymícháme krém – samozřejmě kávový.

V misce nebo hrníčku šleháme nad párou tři žloutky, třetinu hrnku cukru a špetku soli a půl hrnku kávy. Pak sundáme ze sporáku a šleháme elektrickým mixérem do vychladnutí, a nakonec po lžících přimícháme hrnek změklého másla. Vychladlý dortík prořízneme, promažeme krémem doprostřed a trochu i nahoru. Ozdobíme kávovými zrny, protože takovému křupnutí do celého zrnka se nic nevyrovná.

autor: dak

Související

  • Švestkový krambl

    Klasický český ovocný koláč vypadá tak, že má dole na plechu těsto, pak ovoce a nahoře je drobenka.

  • Chlebíčky po baskicku

    Ve Španělsku se dá ochutnat ledacos, a zatímco většina cestovatelů ocení přítomnost moře a čerstvých mořských plodů, milovník české kuchyně určitě neodmítne pintxos.

  • Bábovka s levandulí

    Když se řekne léto v Provence, části Francie známé pro pěstování bylinek, vůni středomořské kuchyně a levandule, představíme si obrovské lány fialových polí s levandulí.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.