Kávový dortík
Káva, život bez ní si nedovedu představit a spousta z vás určitě také ne. Každý den šálek, nebo dva, někdo i víc!
Kromě toho si můžeme z kávy vyrobit úžasný dezert a tím si chvilku s kávou navíc osladit.
- Korpus:
- 100 g hladké mouky
- 100 krupicového cukru
- 100 g změklého másla
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 vajíčka
- 3 lžíce silné černé kávy
- Krém:
- 1/3 hrnku krupicového cukru
- 3 žloutky
- 1/2 hrnku kávy
- špetka soli
- 1 hrnek změklého másla
- celá kávová zrnka na ozdobu
Malý kávový dortík upečeme ze 100 gramů hladké mouky, stejného množství másla a krupicového cukru, pěti dek ořechů, dvou vajec a samozřejmě kávy. Smícháme mouku se lžičkou prášku do pečiva, mletými ořechy, cukrem, změklým máslem a vajíčky a přidáme tři velké lžíce silné vychladlé černé kávy.
Všechno společně utřeme do pěny a dáme péct v malé dortové formě o průměru 20 cm. Troubu vyhřejeme na 180 stupňů a pečeme asi čtvrt hodiny. Necháme chladnout na mřížce a mezitím si vymícháme krém – samozřejmě kávový.
V misce nebo hrníčku šleháme nad párou tři žloutky, třetinu hrnku cukru a špetku soli a půl hrnku kávy. Pak sundáme ze sporáku a šleháme elektrickým mixérem do vychladnutí, a nakonec po lžících přimícháme hrnek změklého másla. Vychladlý dortík prořízneme, promažeme krémem doprostřed a trochu i nahoru. Ozdobíme kávovými zrny, protože takovému křupnutí do celého zrnka se nic nevyrovná.
Související
-
Švestkový krambl
Klasický český ovocný koláč vypadá tak, že má dole na plechu těsto, pak ovoce a nahoře je drobenka.
-
Chlebíčky po baskicku
Ve Španělsku se dá ochutnat ledacos, a zatímco většina cestovatelů ocení přítomnost moře a čerstvých mořských plodů, milovník české kuchyně určitě neodmítne pintxos.
-
Bábovka s levandulí
Když se řekne léto v Provence, části Francie známé pro pěstování bylinek, vůni středomořské kuchyně a levandule, představíme si obrovské lány fialových polí s levandulí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.