Kávová zrna
Další vánoční recept bude na kávová zrna. Jsou samá čokoláda, chutnají jak mana nebeská a vyrobit je není nic jednoduchého. Pokud jste ovšem v kuchyni jako doma, určitě si nechte poradit od paní Vlasty Zadinové. Předem upozorňuji, že na tohle cukroví potřebujete tři dny, než je hotové!
- 2 smetany ke šlehání 33%
- 100g cukru krupice
- 120g tuku
- 300g čokolády na vaření
- marcipánová hmota
- čokoládová poleva
„Šlehačku, cukr a tuk dáme vařit, a když to vaří, tak se tam přidá kilo třicet čokolády rozlámané na kostičky,“ říká paní Vlasta. To je pro první den všechno. Směs se nechá vystydnout a druhý den se z ní vyšlehá krém, kterému cukrářky říkají těžký paříž.
Dále budeme podle paní Vlasty potřebovat zdobící sáček a nachystáme si plech: „Dá se to do sáčku a udělají se takový jako bobečky, nastříká se to na pečící papír a to se zase nechá ztuhnout.“
Pořídíme si také kvalitní marcipán, který si ale musíme zpracovat marcipán na hodně jemno a tenko. Čokoládové kuličky v něm totiž budeme obalovat jako knedlíky. „Jak se koupí, tak je to docela takový tuhý, tak se to musí propracovat. Vyválí se to na tenký plát, a ten se nakrájí na kostky. Z obalené kuličky se pak vytvaruje to kávové zrno,“ popisuje cukrářka a radí kuličku pěkně v polovině zmáčknout hranou nože. A druhý den je za námi, kuličky totiž musí opět pořádně ztuhnout.
Úplně na závěr potřebujeme čokoládovou polevu. Třetí den si každé zrno nabodneme zespodu na vidličku a namočíme do rozpuštěné polevy. Poklademe na plech a hned jak poleva ztuhne, můžeme se těšit na úžasnou pochoutku.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka