Je to parta trhlých lidí

14. březen 2014

Jsme snad jediný divadelní soubor bez vlastního divadla! To o sobě tvrdí ochotníci z Třebíče, kteří si říkají Ampulka. I když si jeviště pronajímají, jsou nepřehlédnutelní a velkou měrou se podílí na kulturním dění ve městě. Historickými postavami oživují židovské město, účastní se slavností Tří kápí i židovského festivalu Šamajim.

Ampulka vznikla v roce 1997 na třebíčském gymnáziu. Tehdy chtěli studenti hrát divadlo intelektuální a nekonformní. "Byli jsme rebelové hrozní, Ampulka znamená Amatérsko přechodně umělecký kabaret," vysvětluje vznik názvu souboru jeho vedoucí Michal Lukáč. Postupem let se soubor měnil, mnozí ho opustili, jiní přišli a Michal Lukáč se stal jediným pamětníkem úplných začátků.

V současné době Ampulka zkouší hru (NE)lež, se kterou se také účastní Třešťského divadelního jara. Na programu jsou v neděli 16. března. Režisérka Galina Brožková přiznává, že do Ampulky přišla ve fázi, kdy už byl vybraný text a jí se vůbec nelíbil. "Museli jsme se s tím poprat. Ta hra je teď hodně proškrtaná, hodně jsme s ní pracovali a je úplně o něčem jiným než byla původně," popisuje začátky práce na hře režisérka. "Pro mě je na divadle největší zábava vzít scénář a udělat z toho úplně něco jiného, než zamýšlel autor," pochvaluje si Galina Brožková. Jejím snem je s Ampulkou nazkoušet muzikál s živou rockovou kapelou.

Spustit audio