Náprava z vétřiesky, motor z peugeota, výfuk ze šrotu - domácí traktor pana Lubomíra ze Štoků je silnější než kupovaný

Traktory, Štoky

Po ulicích ve Štokách na Havlíčkobrodsku se občas projedou zvláštně vypadající traktory. Jsou jinak velké a jinak stavěné, než traktory z obchodu a většinou mají každou část odjinud. „Kde co najdeme, to dáme dohromady,“ říká Lubomír Bárta ze Štoků, který už se v životě nastavěl něco traktorů.

Když si má vzpomenout kolik, není si jistý: „Třicet? Čtyřicet?“

Traktory staví s kamarádem Jaroslavem Havlem a umí to i jeho syn, také Lubomír Bárta.

Jak se montuje traktor domácí výroby? „Rozebereme nějaké auto, z toho použijeme motor, většinou naftový, protože ty jsou spolehlivější, míň žerou a mají větší sílu,“ směje se. Motor trochu upraví a napasují do železného rámu. Dále se musí sehnat nápravy, hydraulika a všelijaké doplňky. „Pak je radost, když to funguje!“ dodává.

Lubomír Bárta se občas se svým traktorem vydá na závod, ale to bývá jinam než do Štoků. Doma je totiž především pořadatelem traktoriády, která se konala už jedenáctkrát. Tady jezdí jen doma vyrobené traktory, a těch se u zdejší motokrosové trati utká i více než dvě desítky.

Zatímco se závody a přehlídkami traktorů se v poslední době roztrhl pytel, ve stavění traktorů příliš velkou konkurenci nemá. „Dneska moc lidi traktory nestaví, protože si je můžou koupit. Ale vylepšený, doma postavený traktor umí být rychlý speciálně na závody, stavějí se traktory odpružené. Někdo dělá traktory pasivní, silné, co se hodí spíš na práci, a ty můžou jezdit celý rok,“ vysvětluje Lubomír Bárta.

Naštěstí tu máme kovošrot

Zelený traktor s nápisem „traktor team Štoky“ má například nápravy z nákladních aut, motor a volant z peugeota, zadní kola z vozu značky IFA a podobně. Výfuk září novotou: „Naštěstí máme kovošrot přímo ve Štokách,“ směje se.

Vedle sedačky pro řidiče je i dětská autosedačka pro dvouletou vnučku Aničku: „To bude traktoristka, umí traktor už i nastartovat,“ říká a Anička skutečně bravurně otočí klíčkem a motor naskočí. Na příští traktoriádu má Lubomír Bárta už rozestavěný nový stroj s turbodieselovým motorem, který by měl mít výkon sto pět koní.

autor: dak
Spustit audio