V botaskách sportovaly celé generace

V závodě Botana ve Skutči, kde se od konce 40. let vyráběly boty, hledali název pro výrobu bot sportovních. Značka Botas, vzniklá spojením slov bota a Skuteč, přišla na trh v roce 1963.

K městu ve středočeském kraji patřilo jedenáct dalších závodů, například v Bystré, Poličce, Litomyšli, nebo Žďáru nad Sázavou.

Návrhář musí botu vymyslet

Marcel Scheipflug byl prvním vývojovým modelářem sportovní obuvi a na vymýšlení varu a vzhledu bot pracoval celá léta. Jak se vlastně bota vymýšlí? „Jako krejčí, když dělá švadlena střih, tak se musí také udělat střih a podle střihu vyrobit vzorek, který se odzkouší, a nakonec vznikne model.“

Boty, botasky

Navrhnout botu podle Marcela Scheinpfluga znamená, jak bude bota ušitá, jaký bude mít tvar. „Kopyto, na to kopyto svršek vymodelovat a spodek. Dále technologický postup jak se bude bota za sebou skládat, jak se bude šít.“

Technolog shání zařízení po výrobu

Na rozdíl od ručního šití bot, nastupuje při výrobě bot v továrně technolog výroby. Než bota vznikne, je potřeba mít přípravky na napínání špic, formy na podešve a další části zařízení je potřeba sehnat, objednat a botu nakonec odzkoušet. Jiří Javorský byl technologem výroby ve firmě Botana od svých začátků.

„Přišel jsem po Marcelovi v padesátém šestém roce na umístěnku a od té doby jsem byl ve fabrice. Měl jsem na starosti zajišťovat veškerá výrobní zařízení. Například v gumárnách ve Svitu nám vystříkli tuto gumovou podešev,“ ukazuje Jiří Javorský. „Svršek se pak ušil na šicí dílně, kde ty šičky dávaly botu dohromady,“ dodává.

Marcel Scheinpflug a Jiří Javorský, někdejší pracovníci firmy Botas


Oba pamětníci si prohlížejí sjezdové i běžecké boty značky Botas, které používaly celé generace profesionálních i amatérských sportovců. Jiří Javorský boty, které vyráběl, také nosil. A Marcel Scheinpflug? „Ano, nosil jsem je a nosím. Třeba tady ty pohorky, co mám na sobě, ty jsme také vyráběli u nás a pořád je nosím,“ směje se návrhář obuvi.

autor: dak
Spustit audio