Chtěli natočit jenom film o nezaměstnanosti, nakonec vznikl dokument o jihlavském bezdomovci

19. červen 2015

Studenti Manažerské akademie v Jihlavě chtěli dělat něco víc než jen studovat své obory, proto začali natáčet filmy. Filmový klub vede učitel Filip Konvalinka. „Dali jsme dohromady pár filmů a studenty napadlo, že by bylo fajn, kdyby se ty filmy dostaly do světa. Oslovili jsme asi 10 škol v zahraničí a odpověděly dvě, jedna z Chorvatska a jedna z Řecka, že do toho s námi jdou a bylo,“ vysvětlil vznik filmařského projektu SHOOT IT za podpory programu Erasmus+ jeho vedoucí Filip Konvalinka.

Jihlavští studenti natočili dva filmy. Jeden o jihlavském bezdomovci Evženovi a druhý hraný o typické české rodině. Evžen ale původně nebyl vůbec v plánu, studenti měli natočit film o nezaměstnanosti. Patricie Roušová na začátku natáčení, ještě před vznikem scénáře, navrhla, že pod Brněnským mostem v Jihlavě je starý dům, že by možná bylo dobré začít tam.

Šli jsme natočit jen pár záběru a z jedné místnosti vylezl Evžen

„Šli jsme do toho domu, že si uděláme jenom nějaké záběry rozpadlého domu a on najednou vylezl z jedné místnosti. Bylo nás tam asi pět a v tu chvíli jsme nevěděli, co dělat. Hned nás napadlo, zkusme ho oslovit, jestli by s námi nebyl ochotný podstoupit několik setkání a točit. Na jednu stranu je velmi vstřícný, já myslím, že jeden jeho povahový rys je, že je narcis. Byl otevřený a těšilo ho to, že o něj má někdo zájem,“ vypráví Filip Konvalinka.

Evžen Rybár je člověk, který žije jako bezdomovec právě v rozpadlém domě, po krajském městě chodí v ženských šatech. „Je to podivín, přišel nám jako zajímavá a bizarní postava na dokument o nezaměstnanosti,“ vypráví vedoucí Filmového klubu při Manažerské akademii Filip Konvalinka.

Nejdřív nám ho bylo líto, ale zjistili jsme, že lhal

Studentka Patricie Roušová v Dobrém dopolední vzpomínala na to, jak se v průběhu dvouměsíčního natáčení měnil vztah tvůrců k Evženovi. „Bylo nám ho nejdřív líto, nic pěkného nám o svém životě nevyprávěl. Postupně, když jsme jeho příběh odkrývali, šli jsme k sousedům, také do Psychiatrické nemocnice, jsme zjistili, že nám lhal.“

Filip Konvalinka přiznal, že bylo těžké s Evženem pracovat tak, jak si studenti filmaři naplánovali. „On si to řídil sám, na některé schůzky vůbec nedorazil, bylo opravdu hodně těžké dostat ho někam jinam z jeho domu pod Brněnským mostem. Někdy řekl, hele mě už to nebaví, jdu spát. My jsme vlastně jenom natáčeli jeho vyprávění.“

Typický den v typické české rodině s typickými českými vlastnostmi

Druhým filmem, který studenti v rámci Filmového klubu se jmenuje Čechovi. „Je to záběr na jeden typický den v typické české rodině, kde se projevují typické české vlastnosti. Hlavně je tam vidět to, že Češi si umí ze sebe udělat legraci, takže je to hodně satirickým pohledem. Například, že jsme chalupářský národ, že manžel dá přednost hokeji před pěkným večerem s manželkou,“ usmívá se autorka scénáře Anna Vondráková.

Scénář vznikal dva týdny, s jeho formou pomohl profesionální režisér. „Natáčeli jsme ho asi 5 dnů, potýkali jsme se trošku s nepřízní počasí. Natáčeli jsme na dvě kamery, přemýšleli jsme o tom, aby bylo dost záběrů na prostřihy. Dialogy se natáčely několikrát,“ vysvětluje Anna Vondráková.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio