Játra s cibulí

Dnes mám pro vás takovou drobnost. Nejde o žádné velké jídlo s přílohou, zkrátka dobrota k vínu třeba pro návštěvu. 

Žádný učený z nebe nespadl, a tak se i šéfkuchař Ladislav Havlíček dozvěděl, jak se dělají játra s cibulí ještě od svého pana učitele na škole. Stačí si nachystat játra, cibuli a hodně majoránky.

Ingredience
  • 500g jater
  • 2 cibule
  • hrst majoránky
  • mletý kmín
  • pepř
  • 2 lžíce sádla
  • sůl

Než se pustíme do práce, játra si připravíme. „Pěkně si játra očistíme, aby na nich nic jiného nebylo, a nakrájíme je na nudličky. Čím slabší nudličky, tím bude lepší příprava,“ radí kuchař. Do jater pak vmícháme stejné množství cibule nakrájené na kolečka. Přidáme dvě lžičky mletého kmínu a hodně pepře. „Játra to všechno zpracují,“ směje se Ladislav Havlíček. Stejné množství, jako máme cibule, dáme majoránku.

Na prkýnku si všechno rukama prohněteme a promícháme, aby se všechny ingredience spojily. Pak si rozpálíme dvě lžíce domácího vepřového sádla na pánvi a máme téměř hotovo.

„Stačí to dvakrát třikrát otočit na pánvičce, opravdu to připravit jen jako minutku a nakonec dosolit až na talíři,“ upozorňuje kuchař. Játra solená před tepelnou úpravou mohou ztvrdnout. Směs rozdělíme na talířky a vidličkou nabíráme samotné jen jako chuťovku k pivu nebo víno, to je ideální.

autor: dak

Související

  • Kapouni z pečené řepy

    Dnešní recept bude na tradiční horácké jídlo – kapouni z červené řepy. Váže se k němu veselý příběh.

  • Sekaná jako muffiny

    Mleté maso nesmí u nás v mrazáku chybět. Když dojde inspirace, může být boloňská omáčka na špagety, masové kuličky, holandský řízek nebo třeba sekaná.