Jahodový džem

Jistě si také pochutnáte na kvalitním domácím džemu. Jen si vyjasněme termíny – džem obsahuje kousky ovoce, marmeláda nikoli. Máte-li velkou úrodu jahod, pusťte se do džemu, je to ideální způsob, jak je zpracovat.

V podstatě existují dvě možnosti přípravy. Na kilogram jahod je potřeba stejné množství cukru a sáček přídavku – pektinu. Jahody vaříme, v závěru přidáme cukr s pektinem a vaříme společně asi pět minut. Během vaření mícháme a sbíráme vytvořenou pěnu.

Druhou možností je pořízení cukru želírovacího, kterého na kilogram jahod padne poloviční množství. Dál je postup stejný.

Jak poznáme, že je džem hotový? Stačí vzít trochu s hrnce a dát na talířek. Nebude-li se roztékat, je hotový.

Plníme do pečlivě vyčištěných, nejlépe vyvařených skleniček a po uzavření otočíme dnem vzhůru.

autor: dak