Jablečné pyré s tvarohem

Jablečné pyré s tvarohem

Kdo ještě nemusí jablka kupovat, ale stále mu stačí zajít do sklepa, má velké štěstí – ale zato už si možná říká, jak je spotřebovat, pokud už jsou poněkud scvrklá. Mám pro vás tip na lehký dezert po vydatném obědě.

1 kg jablek

cukr dle chuti

1/2 lžičky mletého badyánu

250 g tvarohu

1 vanilkový cukr

trocha citronové kůry

mleté ořechy

rozinky dle chuti

Kilogram jablek oloupeme a zbavíme jádřinců. Potom je nakrájíme na menší kousky a vhodíme do hrnce. Podlijeme trochu vodou a na mírném ohni dusíme doměkka. Pyré má výtečnou chuť, když k jablkům přidáme kromě cukru také mletý badyán.

Sladíme ale raději až na konci a množství cukru volíme podle chuti jablek 1 – 3 lžíce. Až se cukr rozpustí, necháme vychladit.

Mezitím si připravíme tvaroh na ozdobu – kostku polotučného tvarohu ochutíme vanilkovým cukrem a špetkou citronové kůry, podobně, jako děláme náplň do buchet.

Do skleniček nebo pohárů porcujeme nejprve pyré a nahoře ozdobíme tvarohem. Posypeme mletými oříšky a mně chutná i několik rozinek úplně nakonec. Po dobrém obědě potěší pohár z jablečného pyré jako sladká, ale zdravá dobrota.