Jablečné pyré s tvarohem
Kdo ještě nemusí jablka kupovat, ale stále mu stačí zajít do sklepa, má velké štěstí – ale zato už si možná říká, jak je spotřebovat, pokud už jsou poněkud scvrklá. Mám pro vás tip na lehký dezert po vydatném obědě.
1 kg jablek
cukr dle chuti
1/2 lžičky mletého badyánu
250 g tvarohu
1 vanilkový cukr
trocha citronové kůry
mleté ořechy
rozinky dle chuti
Kilogram jablek oloupeme a zbavíme jádřinců. Potom je nakrájíme na menší kousky a vhodíme do hrnce. Podlijeme trochu vodou a na mírném ohni dusíme doměkka. Pyré má výtečnou chuť, když k jablkům přidáme kromě cukru také mletý badyán.
Sladíme ale raději až na konci a množství cukru volíme podle chuti jablek 1 – 3 lžíce. Až se cukr rozpustí, necháme vychladit.
Mezitím si připravíme tvaroh na ozdobu – kostku polotučného tvarohu ochutíme vanilkovým cukrem a špetkou citronové kůry, podobně, jako děláme náplň do buchet.
Do skleniček nebo pohárů porcujeme nejprve pyré a nahoře ozdobíme tvarohem. Posypeme mletými oříšky a mně chutná i několik rozinek úplně nakonec. Po dobrém obědě potěší pohár z jablečného pyré jako sladká, ale zdravá dobrota.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.