Jablečné pyré s tvarohem

Kdo ještě nemusí jablka kupovat, ale stále mu stačí zajít do sklepa, má velké štěstí – ale zato už si možná říká, jak je spotřebovat, pokud už jsou poněkud scvrklá. Mám pro vás tip na lehký dezert po vydatném obědě.

1 kg jablek

cukr dle chuti

1/2 lžičky mletého badyánu

250 g tvarohu

1 vanilkový cukr

trocha citronové kůry

mleté ořechy

rozinky dle chuti

Kilogram jablek oloupeme a zbavíme jádřinců. Potom je nakrájíme na menší kousky a vhodíme do hrnce. Podlijeme trochu vodou a na mírném ohni dusíme doměkka. Pyré má výtečnou chuť, když k jablkům přidáme kromě cukru také mletý badyán.

Sladíme ale raději až na konci a množství cukru volíme podle chuti jablek 1 – 3 lžíce. Až se cukr rozpustí, necháme vychladit.

Mezitím si připravíme tvaroh na ozdobu – kostku polotučného tvarohu ochutíme vanilkovým cukrem a špetkou citronové kůry, podobně, jako děláme náplň do buchet.

Do skleniček nebo pohárů porcujeme nejprve pyré a nahoře ozdobíme tvarohem. Posypeme mletými oříšky a mně chutná i několik rozinek úplně nakonec. Po dobrém obědě potěší pohár z jablečného pyré jako sladká, ale zdravá dobrota.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.