Jablečná polévka ze středověku

Nejen kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové se může stát inspirací pro současný pokrm. I ze středověkých záznamů se může čerpat a uvařit nečekaně zajímavé jídlo. Radek Kamenský ze skupiny historického šermu TAS z Velkého Meziříčí je milovníkem staročeské kuchyně. Říká, že na rozdíl od filmů, kde se občas ukazuje jídlo jako špinavé a nechutné, byly tehdejší recepty ve skutečnosti u měšťanů a šlechty velmi propracované.

Sám některé vyzkoušel – třeba na jablečnou polévku ze 17. století: „Je to z receptů šlechtické kuchařské knihy z roku 1645. Nastrouháte nebo nasekáte na drobné kousky, rozvaříte si je ve vodě tak, aby vznikla taková hustší polévka. Množství se nedá odhadnout, to musíte vyzkoušet,“ usmívá se šermíř.

Vypadá to jako kompot

Základ jablečné polévky tedy máme, připomíná mi trochu jablečný kompot, jaký vařila moje babička.

Jablková polévka, recept

Tady už se ale liší i další postup i přidané koření, jak popisuje Radek Kamenský: „Zvlášť si vymícháte žloutky, do těch si přidáte šafrán, skořici, muškát, zázvor a trochu cukru. To si napěníte a vlijete do té vroucí polévky, takže má nakonec takovou žlutobílou barvu.“

Jíst sladkou polévku se mi zpočátku nezdálo jako dobrý nápad, ale byla výtečná. Všechno koření v zimě prohřívá a jablka jsou stále ještě na skladě, tak se nebojte a zkuste ji.

autor: dak