Italská placka frico

Italská kuchyně je u nás velmi oblíbená – snad každý miluje pizzu a těstoviny na všechny způsoby, hodně lidí má rádo plody moře, čerstvá rajčata s olivovým olejem a další italské speciality.

Čím to je, že se mi jedna z nich – křupavé italské frico - dosud vyhýbala, to nemám ponětí, ale odteď už bude patřit do našeho jídelníčku.

Kousky sýrů tvrdého typu

Okoralé kůrky a okraje sýrů

Vařené brambory

Slanina, zelenina, vejce – dle potřeby

Friulské frico vlastně vzniklo z nouze a nedostatku – není co jíst? Vymeťte poslední zbytky z ledničky, hlavně ale sýr. Italské hospodyně v časech chudoby zjistily, že není nutné vyhodit tvrdou kůru od sýra, ale že se dá roztavit na pánvičce do měkké placičky, pak mohly přidat, co zrovna zbylo, třeba trochu brambor nebo kukuřice.

Někde v Itálii na frico používají jenom strouhaný parmazán ve formě malých placiček a dodnes je podávají jako chuťovku, když se ale chceme najíst pořádně, můžeme si placku frico udělat velkou.

Na pánev není nutné dávat žádný olej – kousky tvrdých sýrů, které na ně potřebujeme, bývají hodně tučné. Když se sýr roztaví tak, aby měl z jedné strany křupavou krustu, položíme nahoru povařené nastrouhané brambory, kousky slaniny, zeleniny, jak je nám libo. Placku opečeme i z druhé strany a pozor při otáčení! Sýrová placka frico je tak dobrá, že ji můžete podávat ihned a komukoliv.

autor: dak