Italská frittata se šunkou a hráškem
Jídlo, které zasytí v jakoukoliv denní dobu a navíc je velmi snadné, to má rád snad každý, kdo musí vařit.
Student Obchodní akademie a střední hotelové školy v Havlíčkově Brodě Martin Havlíček připravil recept na italskou frittatu. „Je to vlastně vaječná omeleta, která se může podávat jak za studena, tak za tepla, například k snídani, k obědu, k večeři nebo třeba ke svačině. Já jsem si připravil takovou jednoduchou kombinaci hrášek, šunku, sýr. Samotný postup je velmi jednoduchý – v misce si prošleháme vajíčka, která osolíme, opepříme a přidáme hrášek. Na pánvičce si opečeme na sádle šunku nakrájenou na kostičky a potom k ní přilejeme ta vajíčka. Teploodolnou stěrkou to promícháváme do krémové konzistence. Na povrchu to uhladíme, zasypeme strouhaným sýrem, například parmazánem, a nakonec to dáme do předehřáté trouby na 160 stupňů dopéct.“
- 4 vejce
- sůl, pepř
- lžíce sádla
- 150 g šunky
- 80 g mraženého hrášku
- 50 g strouhaného parmezánu
Obyčejnou vaječnou omeletu umíme taky, ochutíme si ji čím kdo má rád a pokaždé proto může být jiná, ale ten největší trik, který nám Martin Havlíček poradil, spočívá v dopečení v troubě.
A jak ji podáváme? „Potom se frittata pomocí té stěrky vyndá na prkénko, a buď se nechá vychladnout, aby se mohla podávat za studena, nebo se podává rovnou teplá s pečivem.“
Frittatu si můžeme dát s bylinkami a sýrem, nebo třeba s pikantní klobásou a cibulí a nebo do třetice s jarní cibulkou a brokolicí.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.