Italská frittata se šunkou a hráškem

Jídlo, které zasytí v jakoukoliv denní dobu a navíc je velmi snadné, to má rád snad každý, kdo musí vařit. 

Student Obchodní akademie a střední hotelové školy v Havlíčkově Brodě Martin Havlíček připravil recept na italskou frittatu. „Je to vlastně vaječná omeleta, která se může podávat jak za studena, tak za tepla, například k snídani, k obědu, k večeři nebo třeba ke svačině. Já jsem si připravil takovou jednoduchou kombinaci hrášek, šunku, sýr. Samotný postup je velmi jednoduchý – v misce si prošleháme vajíčka, která osolíme, opepříme a přidáme hrášek. Na pánvičce si opečeme na sádle šunku nakrájenou na kostičky a potom k ní přilejeme ta vajíčka. Teploodolnou stěrkou to promícháváme do krémové konzistence. Na povrchu to uhladíme, zasypeme strouhaným sýrem, například parmazánem, a nakonec to dáme do předehřáté trouby na 160 stupňů dopéct.“

Ingredience
  • 4 vejce
  • sůl, pepř
  • lžíce sádla
  • 150 g šunky
  • 80 g mraženého hrášku
  • 50 g strouhaného parmezánu

Obyčejnou vaječnou omeletu umíme taky, ochutíme si ji čím kdo má rád a pokaždé proto může být jiná, ale ten největší trik, který nám Martin Havlíček poradil, spočívá v dopečení v troubě. 

A jak ji podáváme? „Potom se frittata pomocí té stěrky vyndá na prkénko, a buď se nechá vychladnout, aby se mohla podávat za studena, nebo se podává rovnou teplá s pečivem.“

Frittatu si můžeme dát s bylinkami a sýrem, nebo třeba s pikantní klobásou a cibulí a nebo do třetice s jarní cibulkou a brokolicí. 

autor: dak

Související

  • Nejlepší kuskus

    Když je hodně práce a málo času, je rychlý oběd jako výhra v loterii. Proto velice ráda chystám přílohu z drobných těstovinových kuliček, kterou určitě taky znáte. 

  • Mleté maso v cibuli

    Mleté maso se dá připravit na miliony způsobů, přesto byl pro mě tip Veroniky Doškové z jihlavského kuchařského studia Gurmandie na mleté maso v cibuli plná novinka.