Hovězí na víně

Dokonalé podzimní jídlo je dlouho dušené hovězí na víně. Pokud vám doma zahálí pořádný litinový hrnec, je čas jej vytáhnout a použít právě na tento recept.

To nejdůležitější je kvalitní hovězí maso. Pokud máte zdroj na maso z býka, o němž víte, že se měl celý život dobře, pásl se venku na louce a nezažil žádný stres, neváhejte. Asi kilo a půl zadního pak nakrájejte na kostky a připravte si velký hrnec se silným dnem.

Ingredience
  • 1,5 kg zadního hovězího
  • cibule
  • česnek
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky: rozmarýn, tymián
  • bobkový list
  • sůl
  • pepř
  • červené víno

Ingredience i velmi jednoduchý postup mám od autorky letos zatím bezkonkurenčně nejlepšího dušeného hovězího ze Španělska – Marty Rákos. Pro chuť jsou zásadní i bylinky.

„Čerstvý rozmarýn, čerstvý tymián, bobkový list, sůl, pepř. Olivový olej, cibule, česnek, a hlavně láhev dobrého červeného vína. Dusíte pomalu na co nejmírnější plamen několik hodin, dokud se maso nerozpadá,“ říká Marta.

„Nejprve se na olivovém oleji (nebo sádle) orestuje cibule, po ní maso ze všech stran, aby se zatáhlo, přidejte česnek a čerstvé bylinky. Podlijte vodou, a při občasném míchání na nejmírnějším plamenu, nebo nízké teplotě podlévejte kvalitním červeným vínem.“

autor: dak

Související