Houbové recepty z Horácka
Horácko z velké části zahrnuje i Bystřici nad Pernštejnem a její okolí. Podobně jako západní část našeho kraje je i to oblast brambor a hub.
Není proto divu, že když jsem se vyptávala na místní recepty, houby v nich nechyběly nikdy. Například paní Marie z Bystřice nad Pernštejnem chválí recept na houbového kubu, který se u nich doma dělával kdykoli během roku.
Houbový kuba
hrnek ječných krup
1 cibule
200 g zamražených hub
sůl, pepř
majoránka
česnek
sádlo
Lépe prý kuba chutná s houbami zamraženými, říká paní Marie: „Houby se udělají na cibulce a tak do jídla pustí svou chuť. Zamíchají se do uvařených krup, ochutí se to česnekem a majoránkou a upeče v troubě. Rodina vždycky vyškrábala plech,“ směje se.
Houbovec
2 kg brambor
200 ml mléka
2 vejce
200 g hub
200 g hladké mouky
kmín
sůl, pepř
Plech můžete vyškrabávat i po ochutnání další horácké dobroty zvané houbovec. Asi kilo brambor jemně nastrouháme a scedíme. Přidáme k nim deci mléka, dvě vajíčka a koření – kmín, sůl, pepř a majoránku. Opět nesmí chybět česnek, takže prolisujeme tři stroužky a vmícháme. Nakrájíme na plátky asi dvacet deka hub. I tady můžeme použít houby mražené nebo sušené, a stejné množství hladké mouky. Vypracujeme těsto, které upečeme v sádlem vymazaném pekáči. Jak už je jasné z ingrediencí, bude to dobrota.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.