Grilované srnčí s bramborovými špalíčky

Zvěřina je vynikající maso, ale musíte mít opravdu dobrý zdroj. Pokud se vám poštěstí sehnat srnčí, mám pro vás tip, s jakou přílohou si je dát. Srnka se podává také v restauraci Tři knížata v Jihlavě, kde ji na grilu připravuje kuchař Petr Zadražil. Výhodou grilování je, že maso je poměrně rychle propečené:

„Jelikož to je opravdu mladé zvíře, tak to je během sedmi, osmi minut hotové. Většina mas, co by se dělala na grilu do růžova, ta úprava medium rare, všechno stačí kolem těch 50 stupňů, ať budete dělat telecí, hovězí nebo i jiné maso,“ uvádí kuchař.

Podle Petra Zadražila se ale gril musí nejprve pořádně rozpálit, aby se maso zatáhlo, a potom zase rychle stáhnout na minimum. Teplota masa se dá šikovně kontrolovat: „Těžko se to odhaduje od oka, my máme samozřejmě teploměr s úzkou jehlou, takže jej do masa píchnete, zjistíte, jak je to teplé a ani z toho šťáva nevyteče.“

Pokud si budete k srnčímu přát přílohu, která trošku jinak vypadá, doporučuje Petr Zadražil bramborové špalíčky a trochu neobvyklé zeleniny. Stačí klasické bramborové těsto, jen je místo knedlíků uválíme do špalíčků a k tomu lehce orestovanou kadeřavou kapustu a kořen kerblíku. Vše můžeme zalít silnou omáčkou z výpeku. Srnčí maso s barevnou a chuťově zajímavou přílohou je dobrým tipem třeba na víkend.

autor: dak