Gratinované brambory

Některé recepty míváme složité, tak dnes si dáme rychlovku, zato ale velikou dobrotu. Kdo má rád brambory na všechny způsoby, ten si na ní určitě pochutná. Směs chuti smetany, brambor, koření a cibule může dodat jídlu netušené rozměry.

800g brambor typu A nebo B
2 cibule
125ml mléka
125ml smetany
lžička másla
sůl, pepř
muškátový oříšek

nebo

500g brambor
lžíce domácího sádla
200g zakysané smetany
sůl, pepř

Potřebujeme necelé kilo lojovitých brambor, které oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Přijdou do zapékací mísy nebo několika menších misek, ale ještě předtím je musíme vymazat máslem. Na kolečka nakrájíme i cibuli a připravíme si smetanovou směs.

V rendlíku rozehřejeme čtvrt litru smetany a mléka v poměru jedna ku jedné, nastrouháme do ní muškátový oříšek, osolíme, opepříme a zahřejeme k varu.

Do misky skládáme střídavě brambory a cibuli, každou vrstvu opět osolíme a opepříme a můžeme přidat prolisovaný česnek. Nahoře necháme brambory, zalijeme smetanovou směsí a zapečeme na 180 stupňů asi tři čtvrtě hodiny.

Jiný způsob, jak gratinovat brambory, navrhuje kuchař Ladislav Havlíček: „Brambory uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout. Vychladlé je potom opečeme na pánvi pěkně na husím nebo vepřovém sádle, potom dáme do zapékací misky a na ně zakysanou smetanu. Zapečeme v troubě a je to.“

Tak teď už si můžete jen vybrat, který způsob je vám bližší, jestli máte chuť na brambory s cibulí nebo bez ní a jestli oceníte muškátový oříšek. Gratinované brambory se mohou podávat jako příloha k masu, ale určitě obstojí i jako samostatné bezmasé jídlo.

autor: dak