FOTO: Květy jako živé, ovoce k nakousnutí. Všechno je ale ze skla

Jabloňové nebo třešňové květy, vlčí máky, sněženky, pomněnky, ale také maliny, ostružiny a rybíz. To všechno umí vyrobit ze skla Jitka Baďurová z Nové Říše.

Kreativně založená žena hledala před lety na mateřské dovolené, jakou práci by mohla dělat z domu. Manžel jí doporučil vinuté perly, které našel na internetu. Přesto, že se jí tento nápad zpočátku nepozdával, nakonec ji práce se sklem chytla a pustila se do korálků.

Jsem samouk…

„Jsem samouk a ty květiny, to je moje know-how,“ zamýšlí se nad nabídkou skleněných šperků na českém trhu, kde jsou její květiny unikátní. „Vyzkoušela jsem spoustu technik a už ani nevím, jak mě to napadlo, ale hledala jsem něco, čím bych se vymezila, abych byla jiná. Začala jsem zkoušet plastické kytky, tím směrem jsem se dala a postupně jsem ho vypilovala. Každý rok nabízím nějaký nový druh,“ říká.

První kvítek měl jen tři okvětní lístky, další čtyři a dnes všechny vypadají jako skutečné květy z rozkvetlých ovocných stromů nebo z louky.

Aby barvy vypadaly opravdově, míchá jich několik dohromady. Květina získává plasticitu přidáním křišťálové vrstvy a do zeleně okvětních lístků přijde černá nesmírně tenká nitka, která dodá listům strukturu. Celý plán na květ, jeho tvar i barvy, má umělkyně předem rozvržený v hlavě.

Lesklé bobule

Do šperků na krk, na zápěstí i do uší dokáže Jitka Baďurová vytvořit i drobné bobulové ovoce. „Na bílém nebo alabastrovém základu jsou bobulky, to si musím vytáhnout hodně tenkou tyčku, aby se s ní dobře pracovalo a šel vytvořit každý detail. Každou bobulku té maliny udělám zvlášť, a ještě ji potom nějaký nástrojem přepůlím,“ popisuje svou práci.

S angrešty je to ještě složitější, jejich povrch se po dokončení ještě dolaďuje barevným práškem a leptá kyselinou.

Náhrdelníky jsou na kožených nebo hedvábných závěsech, které krásu skla podtrhnou „Hlavně to ale není tak přeslazené,“ usmívá se Jitka Baďurová.

Související