Fazolovo houbová polévka

Největší audioportál na českém internetu

Fazolová polévka (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Profimedia

Fazolovo houbová polévka

Chladno může být i v jiném ročním období, než jenom v zimě, a proto se vždycky hodí mít v záloze recept na jídlo, které zahřívá. Hustá vydatná polévka to zastane vždycky, tak co si třeba dát fazolovou s houbami?

Velké bílé fazole, zvané máslové, můžeme buď pořídit konzervované a pak je rovnou použít, nebo suché, ale pak musíme počítat s časem navíc na jejich namočení. Namočíme je den předem a druhý den v nové vodě uvaříme do měkka ve vodě s bobkovým listem a trochou saturejky, která je dobrá proti nadýmání.

Ingredience
  • 400 g konzerva bílých fazolí
  • 2 hrsti sušených hub
  • zeleninový vývar
  • 1/2 pórku
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 smetana ke šlehání
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 lžička saturejky
  • sůl, pepř

Pokud máme fazole už měkké, slijeme je a vhodíme do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme bobkový list, nové koření a saturejku. Mezitím si stranou uvaříme 2 hrsti sušených hub do změknutí, a zatímco se vaří, necháme na pánvi zesklovatět kus nakrájeného pórku na másle. Zasypeme troškou červené papriky a lžící hladké mouky. Mícháme a až vznikne jíška, přidáme ji do hrnce k fazolím.

Scedíme změklé houby a také přidáme do polévky, osolíme, trochu opepříme. Společně pak všechno necháme vařit asi čtvrt hodiny. Pak vylovíme koření.

V misce smícháme smetanu ke šlehání a zakysanou smetanu a trochu polévky a vlijeme zpět do hrnce. Ohřejeme, ale už nevaříme, ať se smetana nesrazí. K polévce je skvělý čerstvý chléb.

autor: dak