Fazolovo houbová polévka
Chladno může být i v jiném ročním období, než jenom v zimě, a proto se vždycky hodí mít v záloze recept na jídlo, které zahřívá. Hustá vydatná polévka to zastane vždycky, tak co si třeba dát fazolovou s houbami?
Velké bílé fazole, zvané máslové, můžeme buď pořídit konzervované a pak je rovnou použít, nebo suché, ale pak musíme počítat s časem navíc na jejich namočení. Namočíme je den předem a druhý den v nové vodě uvaříme do měkka ve vodě s bobkovým listem a trochou saturejky, která je dobrá proti nadýmání.
- 400 g konzerva bílých fazolí
- 2 hrsti sušených hub
- zeleninový vývar
- 1/2 pórku
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička mleté papriky
- 1 zakysaná smetana
- 1 smetana ke šlehání
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 1 lžička saturejky
- sůl, pepř
Pokud máme fazole už měkké, slijeme je a vhodíme do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme bobkový list, nové koření a saturejku. Mezitím si stranou uvaříme 2 hrsti sušených hub do změknutí, a zatímco se vaří, necháme na pánvi zesklovatět kus nakrájeného pórku na másle. Zasypeme troškou červené papriky a lžící hladké mouky. Mícháme a až vznikne jíška, přidáme ji do hrnce k fazolím.
Scedíme změklé houby a také přidáme do polévky, osolíme, trochu opepříme. Společně pak všechno necháme vařit asi čtvrt hodiny. Pak vylovíme koření.
V misce smícháme smetanu ke šlehání a zakysanou smetanu a trochu polévky a vlijeme zpět do hrnce. Ohřejeme, ale už nevaříme, ať se smetana nesrazí. K polévce je skvělý čerstvý chléb.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.