Fazole na smetaně

Dnešní dobrota je jedním z nejoblíbenějších jídel mých rodičů – když jsem na návštěvě a mají navařeno, nikdy neodmítnu.

Maso by mělo být stejné jako ke svíčkové nebo koprové omáčce – tedy zadní hovězí, dlouho vařené se zeleninou a kořením, dokud se nerozpadá, určitě máte svou metodu. Na omáčku potřebujeme asi kilo zelených fazolek – čerstvých nebo v zimním období mražených.

600 g čerstvých (nebo mražených) zelených fazolek

smetana na vaření

smetana ke šlehání

2 lžíce hladké mouky

dvě lžíce másla

sůl

bílý pepř

1 kg hovězího dobře uvařeného masa

brambory k podávání

Ve větším hrnci rozpustíme dvě lžíce másla a vložíme očištěné a na kousky nakrájené fazolové lusky. Promícháme je s máslem, osolíme a podusíme na trošce vody asi půl hodinky, dokud se voda nevydusí.

Když jsou měkké, zalijeme smetanou ke šlehání – čím víc tuku, tím více chuti, a prohřejeme.

Do kelímku smetany na vaření vmícháme dvě lžíce mouky a promícháme. Vlijeme do omáčky a necháme mouku provařit alespoň 15 minut. Dochutíme solí podle potřeby a můžeme namlet i trochu bílého pepře.

Podáváme s plátky hovězího a vařenými bramborami nebo bramborami pečenými ve slupce. Obojí chutná skvěle. Kdo nerad maso, určitě dobře ví, že toto jídlo obstojí i s vařeným vejcem místo plátku hovězího.

autor: dak