Dýňový štrůdl

Slaný štrůdl je nejlepší, když se naplní sýrem, šunkou, slaninou a ochuceným mletým masem. To jsem si vždycky myslela.

Jenže jsem ochutnala i slaný závin s dýňovou náplní a řeknu vám, že to byla taky úžasná lahůdka. Tajemství, proč je závin tak dobrý, má pěstitelka dýní a zahradnice Ivana Vejtasová z Jaroměřic nad Rokytnou.

250 g dýně Hokkaidó

2 stroužky česneku

půl kelímku smetany

1-2 vejce

100 g nastrouhaného sýra

bylinky dle chuti

listové těsto

sůl, kmín

slunečnicová nebo dýňová semínka

„Dýni nastrouhat, na oleji osmahneme česnek, aby se rozvoněl, pak se přidá Hokkaidó a asi půl kelímku smetany, aby se to hezky spojilo. Přidají se vajíčka a nastrouhaný sýr, který to také spojí a dodá vůni, samozřejmě sůl, pepř a nějaké bylinky,“ říká Ivana Vejtasová.

Ověřená je směs italského koření nebo směs nazvaná bruschetta – chutná po Itálii, ale zároveň nepřebije chuť dýně.

„Celé se to na pánvi podusí a pak se to dá na klasické listové těsto, normálně se to zamotá, potře se vajíčkem a nahoru se posype hrubou solí a kmínem a přidají se třeba slunečnicová nebo dýňová semínka, aby to hezky křupalo,“ doporučuje pěstitelka dýní.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.