Dýňová pomazánka

Čerstvé pečivo je úžasná věc a s čím vším se dá zkombinovat. Stačí jen pár ingrediencí, provonět a dochutit a máme svačinu, večeři nebo pohoštění pro návštěvu.

Pokud si pečete chléb sami, zkuste do něj přidat dýňová semínka – jednak obsahují spoustu důležitého zinku a jednak jsou opravdu velmi chutná.

Pěstitelka dýní Ivana Vejtasová z Jaroměřic nad Rokytnou vždycky na podzim zkouší k dýňovému chlebu pokaždé jinou dýňovou pomazánku a jeden ze svých tipů mi dala.

1 dýně hokkaidó

1 lžíce koření „bruschetta“

1 balení pomazánkového másla

Jako základ potřebujeme měkkou dýni. „Dýně Hokkaidó se uvaří nebo nechá změknout na pařáčku. Potom se rozmixuje a nechá okapat přebytečná voda a rozmačká vidličkou.“

Pomazánce dodá šmrnc italské koření nazvané bruschetta podle italské svačinové ochucené večky z bílého chleba. Nás ale zajímá jen samotné koření.

„Jsou tam sušená rajčata plus nějaké bylinky. Narazila jsem na typ koření, kde ta sušená rajčata jsou opravdu velká, takže se musí předem namočit a překrájet. Nakonec se směs zjemní pomazánkovým máslem. Je výborná na topinky, ale třeba i na chleba s máslem, ovšem na topinky je opravdu bezkonkurenční,“ usmívá se Ivana Vejtasová.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.