Dýňová polévka na kari
Nevím, jak vám, ale mně je pořád zima. Tím víc, čím blíž je jaro, ale venku to tak podle teplot příliš nevypadá.
Co na to hodně pomáhá, je vařit jídla, která zahřejí. Pomáhá k tomu některá koření – třeba skořice, hřebíček, kurkuma nebo kari. Našla jsem mnoho jídel, kam se dá kari přidávat a jedním z nich je dýňová polévka.
1 cibule
1 dýně Hokkaidó (nebo i jiný druh)
1 lžička kari pasty
hrst červené čočky
olej nebo máslo na smažení
500 ml bujónu
sůl, pepř
smetana dle chuti
Originální recept na dýňovou polévku mi dala Beata Pipková z Dýňového světa na Havlíčkobrodsku. „Orestujeme si v hrnci na lžíci másla nebo oleje cibulku dozlatova,“ uvádí svůj recept.
Tady bychom mohli dál už normálně pokračovat přidáním dýně – jenže já chci zahřát, a tak přidám lžičku kari pasty, která se dá běžně koupit. Kdo nemá, může využít i mlýnek s kari kořením a cibulku jím pěkně zasypat.
Teď je řada na dýni, pokračuje Beáta: „Nakrájíme si dýni, pokud máme nějaký větší druh se silnější slupkou, tak oloupeme slupku, pokud je to dýně s měkkou slupkou, jako například Hokkaidó, tak loupat nemusíme. Jenom vydlabeme semínka a nakrájíme na kostky. Vhodíme na cibulku, lehce osmahneme a zalijeme vodou a také bujónem. Když dýně změkne, rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme solí a pepřem a na závěr zalijeme smetanou.“
Ke kari koření se hodí také červená čočka, která polévku zahustí – stačí vhodit hrst čočky k dýni a uvařit společně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka