Dýňová polévka na kari

Nevím, jak vám, ale mně je pořád zima. Tím víc, čím blíž je jaro, ale venku to tak podle teplot příliš nevypadá.

Co na to hodně pomáhá, je vařit jídla, která zahřejí. Pomáhá k tomu některá koření – třeba skořice, hřebíček, kurkuma nebo kari. Našla jsem mnoho jídel, kam se dá kari přidávat a jedním z nich je dýňová polévka.

1 cibule

1 dýně Hokkaidó (nebo i jiný druh)

1 lžička kari pasty

hrst červené čočky

olej nebo máslo na smažení

500 ml bujónu

sůl, pepř

smetana dle chuti

Originální recept na dýňovou polévku mi dala Beata Pipková z Dýňového světa na Havlíčkobrodsku. „Orestujeme si v hrnci na lžíci másla nebo oleje cibulku dozlatova,“ uvádí svůj recept.

Tady bychom mohli dál už normálně pokračovat přidáním dýně – jenže já chci zahřát, a tak přidám lžičku kari pasty, která se dá běžně koupit. Kdo nemá, může využít i mlýnek s kari kořením a cibulku jím pěkně zasypat.

Teď je řada na dýni, pokračuje Beáta: „Nakrájíme si dýni, pokud máme nějaký větší druh se silnější slupkou, tak oloupeme slupku, pokud je to dýně s měkkou slupkou, jako například Hokkaidó, tak loupat nemusíme. Jenom vydlabeme semínka a nakrájíme na kostky. Vhodíme na cibulku, lehce osmahneme a zalijeme vodou a také bujónem. Když dýně změkne, rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme solí a pepřem a na závěr zalijeme smetanou.“

Ke kari koření se hodí také červená čočka, která polévku zahustí – stačí vhodit hrst čočky k dýni a uvařit společně.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.