Veganská zeleninová směs

Dvě pánve, několik ingrediencí a chuť exotiky, přestože uvaříme hlavně ze zeleniny a hub. Výsledek můžeme nakombinovat s čerstvým salátem, zabalit do tortily nebo přiložit na talíř třeba k masu.

Ale tady bychom už rozhodně nepotěšili vegany. To jsou lidé, kteří nejedí nic živočišného, ani mléko, sýry, jogurty, máslo, sádlo nebo vajíčka. Všechno jen z rostlin. I tak se dá ale velmi chutně navařit, dokazuje veganský kuchař ze Spoon and Flavour Tom Vilášek. Nabízí třeba zeleninovou směs doplněnou okořeněnou hlívou.

Ingredience
  • hlíva ústřičná
  • česnek
  • šalotka (bílá cibule)
  • špetka maha koření
  • Barbecue omáčka:
  • rajčata
  • sójová omáčka
  • kokosový cukr
  • uzená sůl

"Je tam hlíva ústřičná jako základ, která je dušená na velmi nízké teplotě delší dobu.  Přes dvě hodiny. Základ je česnek a cibule, kdo má šalotku, tak doporučuju šalotku, Protože má úplně jinou šťávu než běžná cibule nebo aspoň bílou cibuli. Mám tam koření maha, to je směs kmínu, hořčičného a celerového semínka a není tam sůl a pepř. Protože v druhém hrnci jsem si udělal domácí barbecue omáčku z organických rajčat, která se redukuje. Dává se tam sójová omáčka, kokosový cukr nebo nějaký sirup a vaří se to na nízké teplotě, aby se to rozpustilo. Potom obě věci smícháte a dochucujete podle libosti. Nepoužívám klasickou sůl, ale vždy mořské soli nebo uzené soli, soli s uzenou paprikou,“ popisuje další ingredience kuchař.

Kokosvý cukr? Skutečně existuje, i když nám možná ještě nezkřížil cestu – vyrábí se z mízy stonků květních pupenů kokosové palmy, neuvěřitelné. Míza se po sběru zahřívá, než vznikne sirup, nebo tak dlouho, dokud nezkrystalizuje na cukr. Má hnědou barvu a přináší pokrmu další neobvyklou část chuti. Po ochutnání této speciality už si možná nebudeme myslet, že vegani to mají těžké – tak dobrou chuť!

autor: dak

Související