Dominikánské plněné bollitos
V kuchyni máme v lednu naprostou svobodu. Tradiční vánoční pokrmy už jsou pryč a než začne jarní a postní jídelníček, a tak máme možnost zkoušet jídla odjinud. Ochutnávat, zkoušet nová jídla, kombinovat v nich naše ingredience, zkrátka nechat se inspirovat, to je na cestování to nejhezčí.
Kuchař amatér z Dominikánské republiky Sylvestre Nuňez vaří běžně a já jsem s nadšením ochutnala několik exotických, i když většinou smažených dobrot. Svou španělštinou v kulometné rychlosti mi poradil recept na oblíbené dominikánské koule, které se dělají buď z mouky manioku, ale může to být i z pšenice.
My u nás juku, tedy maniok nemáme, takže si od Sylvestra necháme doporučit těsto z obilí:
1 šálek pšenice
2šálky vody
sůl
bobkový list
bylinky – petržel, oregano apod.
do náplně na kostky nakrájený sýr (kuřecí maso, mořské plody, zelenina atd.)
olej na smažení/pomazání plechu
„Bollitos jsou takové koule, velké jako míčky a plněné. Těsto se připravuje z jemné pšenice, kterou povaříme se solí, bobkovým listem a polévkovou lžící oleje,“ radí Sylvestre. Než zrna změknou, trvá to asi dvacet minut, je to podobné jako naše kroupy. Když se voda vyvaří, jsou hotové. Necháme dobře vychladnout, a teprve potom přidáme nakrájenou cibuli a bylinky, jaké vám chutnají.
„Uhněteme těsto do válečku, nakrájíme větší kolečka, do kterých můžeme plnit, co se nám zlíbí,“ říká Sylvestre. „Kuře, rybu, plody moře, kostky sýra, kousky zeleniny – v dlaních vytvoříme míčky. Buď je usmažíme v hluboké vrstvě oleje, ale dobrá je varianta pečení v troubě. Na namazaném plechu pečeme koule nejméně půl hodiny, ale aby se pořádně propekly, může to trvat až 50 minut.“
Bollitos podáváme se zeleninovým salátem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.