Domácí fermentovaný salám
Jen pár ingrediencí stačí pár k tomu, abychom si doma vyrobili vlastní salám nebo klobásy – podle toho, čemu dáváme přednost.
Jak ale na to, aby takový salám vydržel, byl trvanlivý, jak jsme tomu říkali dříve, nebo fermentovaný, jak tomu říkají lidé od fochu? Právě k takovým lidem patří Karel Jonák, výrobce regionální potraviny kmínového oleje a ten také přichází s receptem. Je prý velmi snadný.
- 10 kg masa (vepřová plec, vepřová krkovice, hovězí přední – ideálně mix všeho)
- sádlo
- 20 dkg soli
- 20 dkg českého česneku
- hrst drceného kmínu
- kmínový olej
- trocha vlažné vody
„Jsou tam jenom čtyři nebo pět ingrediencí, dáte tam hovězí a vepřové maso, k tomu sádlo, sůl podle chuti, česnek podle chuti, potom tam dáte kmínový olej, lehce, také podle chuti a rozdrcený kmín. To celé dáte do přírodního střívka a necháte to pověšené čtyři měsíce někde ve stodole. Kde je chlad a kde je vzduch. A to je celé, takže se to dá krásně udělat i doma. Ta fermentace probíhá v tom střívku. Takhle se vlastně dříve za našich babiček fermentovaly salámy, protože nebyly žádné ledničky, tak se sušilo maso.“
Jaké jsou ale poměry surovin? Na deset kilogramů směsi obou mas – vepřového a hovězího a sádla, by mělo být dvacet deka soli a dvacet deka česneku, ale to si můžete samozřejmě poladit podle sebe. Drceného kmínu se doporučuje hrst a je lepší, když ho nadrtíte sami těsně před výrobou, protože bude výraznější.
Do směsi se také dává litr vlažné vody, a tady ji malou část nahradíme kmínovým olejem. Narážečky a střívka na domácí výrobu se dají sehnat, tak pokud je máte, hurá do práce a za čtyři měsíce, až bude salám hotový, dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.