Domácí fermentovaný salám

Jen pár ingrediencí stačí pár k tomu, abychom si doma vyrobili vlastní salám nebo klobásy – podle toho, čemu dáváme přednost. 

Jak ale na to, aby takový salám vydržel, byl trvanlivý, jak jsme tomu říkali dříve, nebo fermentovaný, jak tomu říkají lidé od fochu? Právě k takovým lidem patří Karel Jonák, výrobce regionální potraviny kmínového oleje a ten také přichází s receptem. Je prý velmi snadný. 

Ingredience
  • 10 kg masa (vepřová plec, vepřová krkovice, hovězí přední – ideálně mix všeho) 
  • sádlo
  • 20 dkg soli
  • 20 dkg českého česneku
  • hrst drceného kmínu
  • kmínový olej
  • trocha vlažné vody

„Jsou tam jenom čtyři nebo pět ingrediencí, dáte tam hovězí a vepřové maso, k tomu sádlo, sůl podle chuti, česnek podle chuti, potom tam dáte kmínový olej, lehce, také podle chuti a rozdrcený kmín. To celé dáte do přírodního střívka a necháte to pověšené čtyři měsíce někde ve stodole. Kde je chlad a kde je vzduch. A to je celé, takže se to dá krásně udělat i doma. Ta fermentace probíhá v tom střívku. Takhle se vlastně dříve za našich babiček fermentovaly salámy, protože nebyly žádné ledničky, tak se sušilo maso.“

Jaké jsou ale poměry surovin? Na deset kilogramů směsi obou mas – vepřového a hovězího a sádla, by mělo být dvacet deka soli a dvacet deka česneku, ale to si můžete samozřejmě poladit podle sebe. Drceného kmínu se doporučuje hrst a je lepší, když ho nadrtíte sami těsně před výrobou, protože bude výraznější. 

Fermentovaný kmínový salám

Do směsi se také dává litr vlažné vody, a tady ji malou část nahradíme kmínovým olejem. Narážečky a střívka na domácí výrobu se dají sehnat, tak pokud je máte, hurá do práce a za čtyři měsíce, až bude salám hotový, dobrou chuť!

Související

  • Pečená krkovice podle Jardy Hypochondra

    Pozvání na grilovačku od kolegy, který je svou láskou k jídlu proslulý, se nedá odmítnout.

  • Grilovaná krkovice

    Není nad letní grilování, když pěkně zatopíme pod roštem, rozpálíme gril a už na něj házíme připravené dobroty, které jsou pak dobré a šťavnaté. To nám úplně změní ...